Česko-slovenský literární horor je na vzestupu. Představí ho hned dva magazíny věnované povídkám

Hororová literatura na našem trhu zažívá nebývalý boom. Enormní množství žánrových publikací navíc rozšíří dvojice časopisů věnovaná povídkové tvorbě (nejenom) česko-slovenských literátů

Často se setkáváme s názorem, že horor nemá v českém literárním prostředí žádnou tradici. Že se ho tuzemští autoři straní, a pokud už se o nějakých těch čestných výjimkách mluví, zmiňují se maximálně folklorem inspirované balady Karla Jaromíra Erbena nebo vybraná díla Ladislava Fukse, Jaroslava Havlíčka a Miloslava Švandrlíka. Jak ale dokázal publicista a nadšený popularizátor žánru Martin Jiroušek ve své monografii Černý bod, horor domácí literatuře nikdy nebyl cizí a v různých formách ji výrazným způsobem prostupuje už od 19. století. Česká hororová scéna tak našla nejenom svoje kořeny, ale zejména v posledních letech k nim i přibyl osobitý hlas, kterým se současní autoři stále hlučněji dožadují pozornosti.

Vznik menších, žánrově orientovaných nakladatelství jako Gnóm, Fobos, Carcosa, Golden Dog nebo Medusa, ale stejně tak i aktivity autora Honzy Vojtíška, stojícího mimo jiné za magazínem Howard, vedly k mnohonásobnému navýšení produkce soudobé hororové literatury u nás a s ní spojené osvěty mezi čtenáři. Vedle překladů osvědčených literátů začaly pod hlavičkou Carcosy a zejména pak Golden Dog vycházet také publikace českých a slovenských talentů, kteří dávají opakovaně najevo, že i v našich končinách může vzniknout působivá literární hrůza. Mnozí z nich českou tvorbu dokonce reprezentovali v zahraničí, kde na konci minulého roku vyšel specializovaný sborník Czech Extreme věnovaný tuzemským hardcore hororům, který sestavil americký žánrový veterán Edward Lee společně s Vojtíškem.

Současný boom česko-slovenského hororu zároveň podpoří hned dva tematické magazíny, které čtenářům představí povídkovou tvorbu. Prvním z nich bude tištěný pololetník KRÁTKÝ ŘEZ, jenž nabídne výběr krátké prózy domácích i zahraničních autorů, včetně rozhovoru s hlavní hvězdou každého čísla. Velikánem debutového dílu bude britský žánrový matador Graham Masterton, u nás známý hlavně díky knižní sérii inspektorky Katie Maguireové. Chybět nebudou ani tvůrci z Polska a Slovenska, které zastoupí Lukasz Radecki nebo Ivan Kučera, a z tuzemské scény se uvedou Heda Bartíková a Ondřej Kocáb. Povídky vybral Honza Vojtíšek. Vol. 1 hledejte na eshopu Golden Dog a u svých oblíbených knihkupců, kam by se mělo dostat na přelomu dubna a května.

Druhou publikací je slovenský elektronický časopis CHARON, jehož čerstvé první číslo zve na pomyslnou plavbu do podsvětí se šesticí hororových povídek. Za online magazínem stojí šéfredaktor Radoslav Kozák, který je pravidelným přispěvovatelem zmiňovaného čtvrtletníku Howard. Jeho cílem bylo vytvořit podobné médium na Slovensku, kde by mohl dát prostor žánrovým autorům a alespoň částečně přispět k osvětě tamního trhu, který literární horor okázale přehlíží. Startovní číslo si můžete zdarma přečíst pod tímto odkazem. Najdete v něm příspěvky od Honzy Vojtíška, Zuzany Droppové, Ingrid Rudavské, Pavla Skořepy, Andrey Farkašové nebo Lukáše Poláka, jenž v minulém roce debutoval románem Kriaky. Vybrané povídky si dokonce můžete poslechnout ve zvukové podobě, kterou pro youtubový kanálu časopisu načetla Farkašová.

Prostoru pro objevování nových autorů a stejně tak i fascinujících obrazů česko-slovenského strachu tak bude víc než dost.