LIDI JSOU ZLÝ, KDYŽ JE NECHÁŠ | ŠEST TEMNÝCH TITULŮ O ŠIKANĚ


Seriálový thriller #martyisdead nevybíravě otevřel otázku kyberšikany a přiměl nás k tomu, abychom se i my podívali na tituly temných žánrů, kde je hlavním tématem právě šikana. Ať už šířená verbálně, fyzicky nebo po síti. Vybrali jsme pětici filmů a jeden seriál, jejichž hrdinové se stali obětí agresorů nebo se sami dopustili žertu, co záhy přerostl v traumatizující případ šikany.

Kompletní webseriál #martyisdead od režiséra Pavla Soukupa sledujte na mall.tv/martyisdead.


JOKER (2019)

Svět Arthura Flecka je jedno velké utrpení. Každou chvíli dostává nějakou ránu osudu, každý den je šikanován pro sovu odlišnost. Dokud se v něm něco nezlomí a všemi opuštěný Fleck se nepromění v samotnou ikonu zločinu.

Filmový origin ikonické postavy z DC Comics představuje depresivní transformaci osobnosti a kompletní rezignaci na zdravý rozum. Joker Todda Phillipse je znepokojivě přesvědčivý portrét jedince zlomeného konstantním trýzněním, který svůj smysl života našel právě v násilí. Ne nadarmo si doběhl pro titul nejvýdělečnějšího nepřístupného filmu.

Trailer http://bit.ly/PDjoker
ČSFD https://bit.ly/2BW4lh8
Dostupné na Blu-ray a UHD nosičích
Film online https://filmtoro.cz/film/joker


CARRIE (1976)

Carrie Whiteová to nikdy neměla jednoduché. Nejen, že vyrůstá pod přísným dohledem fanatické matky, ke všemu se pro spolužáky stala terčem krutých žertů a ponižování. A když v sobě objeví silné telekinetické schopnosti, neváhá je použít v pomstě proti svým trýznitelům.

Kultovní adaptace prvotiny Stephena Kinga Carrie je nejenom první zfilmovaná kingovka, ale dost možná i ta nejlepší. Snímek Briana De Palmy je mrazivým náhledem do duše šikanou zkroušeného člověka a ve své poslední třetině i fantazií každého, kdo se v podobné situaci ocitl.

Trailer http://bit.ly/PDcarrie
ČSFD https://bit.ly/31SQnXL
Dostupné na Blu-ray a DVD
Film online https://bit.ly/31VJIMw


ODEBRAT Z PŘÁTEL (UNFRIEND, 2014)

Pomsta může přijít i ze záhrobí. O tom se ostatně přesvědčila parta teenagerů, kteří na sociálních sítích zesměšnili svou spolužačku natolik, že si vzala život. A v den výročí své smrti se rozhodla srovnat účty. Online. Při skupinové konverzaci na Skypu.

Horor Odebrat z přátel není jen zábavným pokusem o nový formát z čistě desktopového prostřední. Funkčně totiž zobrazuje dualitu sociálních sítí, které dokážou být užitečným nástrojem i zbraní, a zároveň nabízí neotřelý pohled na kyberšikanu ze strany agresorů.

Trailer http://bit.ly/PDunfriend
ČSFD https://bit.ly/2NmJnNL
Dostupné na Blu-ray a DVD
Film online https://bit.ly/32X3GYA


SLEEPAWAY CAMP (1983)

Angela poprvé tráví svoje prázdniny na letním táboře. Ostatní si z ní ale utahují, protože je sirotek. Děti ji šikanují a ponižují, protože je tichá a uzavřená do sebe. Dokud jim někdo nezatne tipec a nepromění celý tábor v krvavá jatka.

Sleepaway Camp je čistým produktem dobového poblouznění slasher filmy. Svou jedinečnou estetikou, nadčasovou prezentací sexuality i šokujícím závěrem se ale vymyká běžným vyvražďovačkám. Právem se těší kultovnímu statutu. Dobírat si introvertní dívky na letním táboře se prostě nevyplácí.

Trailer http://bit.ly/PDsleepaway
ČSFD https://bit.ly/31Vyec6
Film online https://bit.ly/32VgRJK


ZKAŽENÁ MLÁDEŽ (KLASS, 2007)

Jak dlouho se dá ponižovat lidská důstojnost? Šestnáctiletý Joosep se stane obětí nejapných žertů svých spolužáků, které brzy přerostou v drsné týrání, a vrcholí brutálními následky.

Estonská Zkažená mládež v našem výčtu nesmí chybět. Stěží byste hledali mrazivější výpověď ze střední školy, kde je šikana na denním pořádku. Vše je o to děsivější, že si toho nikdo z dospělých není schopný všimnout. U tohohle filmu prostě tuhne krev v žilách.

Trailer http://bit.ly/PDklass
ČSFD https://bit.ly/2WpSFwn
Dostupné na Blu-ray a DVD


PROČ? 13x PROTO (13 REASONS WHY, 2017)

Na střední škole Liberty High mají všichni co skrývat. Když ale sedmnáctiletá Hannah spáchá sebevraždu, pravda má konečně vyplavat na povrch. Hannah po sobě totiž zanechala audiodeník, ve kterém odhaluje třináct důvodů své smrti.

Seznam uzavřeme netflixovským seriálem Proč? 13x proto, který v době svého uvedení vyvolal značnou kontroverzi. Sice není natolik temný, jako ostatní tituly z našeho výčtu, zato ale otevřeně pracuje s ožehavými tématy a působivou formou se snaží přimět k vnímání soudobých problémů na středních školách. Za doprovodu trefného soundtracku představuje možné důsledky šikany, znásilnění nebo alkoholismu, a s děsivou přesvědčivostí odhaluje cestu k samotné sebevraždě.

Trailer http://bit.ly/PDreasons
ČSFD http://bit.ly/33zh0m8
Online na Netflixu