LA LLORONA straší diktátora v politickém hororu ze středoamerické Guatemaly


Mexický přízrak plačící ženy se dočká další filmové inkarnace. Guatemalský režisér Jayro Bustamante (Ixcanul, Chvění) představuje svoji vlastní verzi děsivého folkloru v politickém hororu LA LLORONA.

Generál Enrique na sklonku svého života konečně stanul před soudem za podíl na genocidě Mayů, ke které v Guatemale došlo před třiceti lety. Během zmatečného soudního řízení je ale osvobozen, což probudí ducha mstivé La Llorony. Netrvá dlouho a Enrique začne po nocích slýchat nářek neznámé ženy. Rodina tyto události považuje za pouhé přeludy a přisuzuje je jeho vysokému věku. Brzy se ale ukáže, že s novou služebnou Almou přišlo do domu něco, co hodlá pomstít dávné křivdy.

Scénář k filmu napsal sám Bustamante a za svou reinterpretaci latinskoamerické legendy si odnesl ceny z filmových festivalů v Benátkách a San Sebastiánu. Jeho La Llorona je metaforou pro moderní dějiny Guatemaly a představuje známý hororový příběh v duchu magického realismu. V hlavních rolích uvidíme režisérovy dvorní herečky Maríu Mercedes Coroy (Ixcanul), Sabrinu De La Hoz (Chvění), Maríu Telón (Ixcanul, Chvění) a debutujícího Julia Diaze.

Snímek vychází digitálně 6. srpna na americké žánrové platformě Shudder, která ho zakoupila krátce po uvedení na festivalu v Torontu. V České republice a na Slovensku La Lloronu uvede mezinárodní filmový festival Febiofest. Koukněte na působivý trailer.