MÉ SRDCE BIJE NA TVŮJ POVEL je znepokojivou variaci upírského mýtu

Festivalová recenze tísnivé upířiny Mé srdce bije na tvůj povel z programového bloku Planet Dark na MFF Praha - Febiofest 2021

Upírství je ve filmu většinou zobrazováno jako cosi goticky romantického. Upíři představují „aristokracii hororu“, elegantní a svůdně prokletou, zvlášť ve srovnání s anonymními, zdavovělými a ani v nejmenším erotickými zombies, těmi neúnavnými a odosobnělými proletáři filmové hrůzy.

Film Mé srdce bije na tvůj povel režiséra a scénáristy Jonathana Cuartase tohle popírá. Stejně jako popírá mnohá očekávání, jež si divák s žánrem hororu spojuje. Je toho dost, co v jeho filmu není – například napětí, překvapivé zvraty, lekačky, erupce hrozivé energie, s gustem a do krvavého detailu předvedené násilí. Hrůza má v tomto snímku spíš podobu vyčerpávající rutiny, absence možnosti když už ne dobrého konce, tak alespoň nějaké katarze.

Dwight (Patrick Fugit) a Jessie (Ingrid Sophie Schram) se starají o nemocného mladšího bratra Thomase (Owen Campbell), churavého a nemohoucího kluka k politování, odsouzeného nevycházet na denní světlo, působícího křehce, nešťastně a nevinně. Péče o něj obnáší i obstarávání obživy, což je značně a doslova krvavá práce. Zatímco Jessie je pevně odhodlaná pokračovat – péče o sourozence ji nějakým zvráceným způsobem naplňuje, Dwight začíná trpět pochybnostmi.

Mé srdce bije na tvůj povel je pozoruhodný film, kterému se v mnoha ohledech daří překonat limity zjevně velice skromné produkce. Cuartas umí velmi působivě inscenovat dění před kamerou a ve vztahu k násilí přesvědčivě ukazuje, že méně může někdy být více. Obrazová stránka filmu je vůbec velmi vynalézavá. Kamera Michaela Cuartase dokáže interiérové scény zobrazit vtahujícím způsobem, vytáhnout z nich klaustrofobii a tíseň, aniž by přitom sklouzla k efektnímu kouzlení. Hlavní představitelé jsou velmi dobří a koncept upíra coby zraněného a bezbranného kluka, dítěte potřebujícího ochranu, je velmi působivý a zneklidňující. Tři blízcí lidé, osamělí a uvěznění ve vzájemné závislosti, z níž vyplývá i jedna strašná povinnost…

Snad jenom to finále tak úplně nevyšlo. Jistě, nějak takhle snímek dopadnout musel, autoři taky v závěru nemohli svůj film popřít a nějak proměnit jeho ducha. To finální naplnění osudové nutnosti se jim ale nepodařilo zobrazit se skutečnou naléhavostí.


Projekce Mé srdce bije na tvůj povel na MFF PRAHA – FEBIOFEST:
24.9. 21:45 Cinema City Slovanský dům, sál č.9

Rozhovor s Jonathanem Cuartesem, autorem snímku Mé srdce bije na tvůj povel, si můžete poslechnout v nejnovějším dílu redakčního podcastu Planet Dark.