Je lepší Démon zatracení nebo český Lesapán?

Co má společného tisíce let stará čarodějnice s démonem z českých lesů?

Přišlo to z lesa. Mezi lidi se z kořenů stromů vyplížilo starobylé zlo, které se dokáže ukrývat v kůži někoho jiného. Nízkorozpočtový horor Démon zatracení od bratrů Bretta a Drewa Piercových se stal hitem, který v časech koronakrize doslova zachraňoval americká autokina. Film za pouhých 66 tisíc dolarů se udržel rekordních šest týdnů na samé špici tabulky nejnavštěvovanějších filmů a probojoval mezi deset nejvýdělečnějších hororů tohoto roku. Teď vrací diváky i do českých kinosálů.

Nezávislá žánrovka kombinující klasickou Hitchcockovskou zápletku s moderním čarodějnickým filmem přitom nese nejednu podobnost s českým krátkometrážním baladickým hororem Lesapán scénáristy Petra Koubka režiséra Pavla Soukupa. Oba snímky se výrazně opírají o národní folklor a pracují s mytickým nebo pohádkovým bubákem. V Démonovi zatracení rodinu terorizuje černá matka lesa (black mother), v Lesapánovi hejkal. Ve středu obou příběhů jsou dětští hrdinové z rozvrácených rodin, kteří žijí na odlehlých místech a s monstry je toho pojí mnohem víc, než jen pouhá náhoda. A ať už je o tisíce let stará čarodějnice nebo český lesní démon, oba mají skvěle zvládnuté masky.

Praktické efekty u obou filmů dělali špičky svého oboru. Na Démonovi ztracení se podílel Stephen Imhoff, který pracoval na velkorozpočtových projektech jako Piráti z Karibiku, Tron: Legacy, Vetřelec: Covenant nebo povedených drsárnách The Collector a Chromeskull: Laid to Rest 2. Propracovanou masku Hejkala pro Lesapána vytvořili Vlad Taupesh a Josef Rarach z renomovaného pražského studia FX Creator, kteří se podíleli mimo jiné na české adaptaci povídky Stephena Kinga Jsem brána nebo hollywoodském fantasy Solomon Kane.

Oba filmy navíc vznikly mimo oficiální struktury. Démon zatracení mimo velká hollywoodská studia, Lesapán v produkci Jakuba Košťála na pražské UMPRUM, ve spolupráci s FAMU a díky úspěšné crowdfundingové kampani.

Jestli bude mít Démon zatracení nějaké pokračování, to se zatím neví. Jeho konec a nadočekávání vysoké tržby ale napovídají tomu, že nás dvojka s největší pravděpodobností nemine. Lesapán už svoje pokračování ale má. Jeho tvůrci pracují na adaptaci krátkého filmu do desetidílného seriálu Jinací, který v moderních hororových příbězích představí vedle hejkala i další hrůzostrašné bytosti ze slovanských mýtů. Ožijí tak třeba jezinky, vodník nebo divoký hon. Mezinárodní seriál v produkci Bionaut Dark připravuje tým pod vedením scenáristy Petra Koubka (Lesapán) a jednotlivé epizody vzniknou pod režijní taktovkou Marka Najbrta (Protektor, Čertí brko), Piotra Złotorowicze (oceňovaný krátký film Matka země / Matka ziemia) nebo Lukáše Hanuláka (Otec, Dáma & Král, scenárista dokumentu Dobrá smrt).

Ještě předtím se ale můžete těšit na stejnojmennou audio sérii, kterou připravuje Petr Koubek ve spolupráci s etnologem Petrem Janečkem (knihy Černá sanitka, Krvavá Mary), a která se folklorním postavám věnuje dokumentárně. Audio sérii uvedeme na podzim jako vůbec první původní projekt Planet Dark.

Nebojte se v kině bát. Vyražte se zchladit do svého oblíbeného sálu u příjemně mrazivé novinky Démon zatracení. Sám Petr Koubek ji označuje za „chytrou a skvěle odvedenou žánrovou zábavu, která si na nic nehraje.“ A až se vrátíte z kina, pusťte se do erbenovsky laděného hororu Lesapán, který najdete zdarma na našem youtubovém kanálu. Dejte nám potom v komentářích vědět, jaký z filmů vás baví víc?