Planet Dark uvádí svoji vlastní sekci na filmovém festivalu Febiofest

Žánrové filmy, které nás baví

Mezinárodní filmový festival Praha – Febiofest přinese už po sedmadvacáté to nejzajímavější ze současné kinematografie a v celkem šestnácti programových blocích uvede více než 150 filmů. Letos v programu vůbec poprvé najdete také filmovou sekci PLANET DARK, jíž připravila naše redakce ve spolupráci s festivalovými dramaturgy v Česku a na Slovensku. Sekce nabídne kolekci výrazných žánrových filmů z celého světa, které by se jinak k divákům dostávaly jen velmi obtížně a na plátnech v našich končinách je nemáme možnost vidět vůbec.

Zdálo by se, že podobné libůstky by si diváci měli hledat spíš v multiplexech, a že na festivaly přece patří umělecké filmy. Když ale může být v Cannes premiéra Indiana Jonese, nebo když v Benátkách může vyhrát Joker, je třeba zanechat předsudky stranou. Samozřejmě jsme nepátrali pouze ve vodách americké produkce, ale hledali jsme i filmy, které vznikají v Evropě nebo Asii, a které se na tuzemský trh příliš nedostávají. Výběr nabízí napětí i emoce, tak jak to máte v kině rádi. Někdy se budete trochu víc bát, někdy budete fandit drsným hrdinům a hrdinkám, a jindy se budete taky dojímat.

Prvním snímkem je jihokorejská akční podívaná GANGSTER, POLICAJT A ĎÁBEL. Příběh mafiána, jemuž je v patách nájemný vrah, je plný nečekaných zvratů. Zejména když se do temné hry přimíchá policista, který se s gangsterem spojí, aby mu odplatou za pomoc při chycení zabijáka zachránil život. Korejští režiséři akční thrillery umí jako málokdo. Tenhle kousek ke všemu patří mezi největší hity nejen v domácích kinech, ale taky na festivalech žánrových filmů jako je Fantasia Fest.

Z Asie pochází i další film ve výběru a to vizuálně opulentní tchajwanský snímek NINA WU. Ten balancuje na hraně noční můry a psychologického dramatu. Odehrává se totiž ve filmovém průmyslu a jeho hlavní hrdinkou je herečka, co se až příliš vtělí do své první a tolik vytoužené hlavní role. Normální život, který se s ní zrovna nemazlí, tak půjde stranou. Dokáže se do něj ještě někdy vrátit?

Dálný východ zastoupí také dosud poslední snímek japonského mistra hrůzy Takashiho Miikeho. Jeho PRVNÍ LÁSKA sleduje neúspěšného boxera a drogově závislou prostitutku, kteří se zapletou do krvavé války gangů. Komediální krimi drama s nádechem estetiky filmu noir volně prostupuje různými žánry a jak už bývá u Miikeho zvykem, velmi otevřeně zobrazuje násilí a sex.

KREV NA JEJÍ HLAVU je americký debut, který opět rozčeřil vody temných žánrů a proslavil se na festivalech fantastických filmů. Příběh ženy, která ujede od smrtelné nehody, aby se rozhodla druhý den svůj nerozvážný útěk zamaskovat, jde proti běžným konvencím temných thrillerů. Film balancuje na hraně hororu a velmi radikálně si pohrává s diváckým očekáváním.

Z Argentiny přichází pozoruhodný hororový film KÁMEN, NŮŽKY, PAPÍR. Asi nejděsivější film z celé kolekce ukazuje, jak to může dopadnout, když máte sourozence a dojde na dělení dědictví. Filmová adaptace stejnojmenné divadelní hry připomíná v podivných postavách Špičák řeckého režiséra Jorgose Lanthimose a soustřeďuje se na jeden dům plný „šílenství“ a klaustrofobie.

Miláček francouzských intelektuálů Bertrand Bonello, jehož filmy De La Guerre a Nevěstinec způsobili řadu skandálů na festivalové scéně, se tentokrát pouští do filmu o dospívání. Příběh jeho posledního filmu ZOMBIE CHILD je hlavně o tom, kam až může zajít teenagerovská žárlivost. Obzvlášť když máte po ruce spolužačku z Haiti, kde se praktikuje Voodoo.

Stepfordské paničky na halucinogenních drogách. I tak by se dala označit bizarní komedie TAM, KDE I TRÁVA JE ZELENĚJŠÍ. Vyšinutý černočerný snímek ze surrealistického světa modelového předměstí vychází ze stejnojmenného krátkometrážního filmu a sleduje absurdní svár dvou matek z povolání, který vyústí v nelítostnou bitvu.

Posledním filmem z nabídky je íránský akční thriller JEN 6,5, který nevybíravým pohledem nahlíží na drogovou problematiku v zemi. Samad z protidrogové jednotky už dlouho usiluje o dopadení tamního drogového krále. Když se mu to podaří, zjišťuje, že jeho zatčení ani poprava nic nezmění. K řešení problému musí přistoupit jinak. Snímek měl premiéru na MFF v Benátkách a vyhrál cenu za nejlepší film na MFF v Tokiu.

27. Mezinárodní filmový festival Praha – Febiofest propukne už dnes a potrvá do 25. září. Následně se přesune do kin po celé České republice. Kompletní přehled promítacích časů programového bloku Planet Dark najdete pod tímto odkazem. Nenechte si tyhle žánrovky ujít na velkém plátně. Byla by to věčná škoda.