Na Netflixu řádí (ne)milosrdná sestra RATCHEDOVÁ

Co se dělo patnáct let před událostmi Přeletu nad kukaččím hnízdem?

Než se z ní stala zrůda, chtěla být milosrdná. Tvůrce American Horror Story odhaluje původ psychopatické sestry z Přeletu nad kukaččím hnízdem v novince RATCHEDOVÁ. Hororově laděný spin-off oscarové klasiky Miloše Formana dneska dorazil na Netflix.

Píše se rok 1947 a Mildred Ratchedová začíná pracovat jako ošetřovatelka ve špičkovém psychiatrickém ústavu. Za jejím dokonale upraveným zevnějškem se ale skrývá čiré zlo.

Seriál mapující transformaci oddané sestry v ikonické filmové monstrum vznikl v režii jednoho z nejvýraznějších tvůrců současné televizní produkce, Ryana Murphyho. Scénář k němu napsal debutující Evan Romansky a role titulní ošetřovatelky se zhostila Murphyho dvorní herečka Sarah Paulson. Po jejím boku si zahráli Judy Davis, Cynthia Nixon, Amanda Plummer, Sharon Stone, Rosanna Arquette nebo Vincent D’Onofrio. Práva na celý projekt vyhrál Netflix v nabídkové válce mezi streamovacími službami Hulu a Apple.

První reakce na ambiciózní novinku jsou ovšem rozporuplné. Zastánci seriál označují za nesmírně zábavný a chválí jeho výrazný vizuální styl, herecké výkony všech zúčastněných i Murphyho návrat k hororovým kořenům. Kritické ohlasy pak Ratchedové vyčítají, že je plná protikladů, často skáče k absurdnosti a její forma vítězí nad obsahem. Na druhou stranu, nejsou to ale zrovna atributy, pro které máme Murphyho tvorbu tak rádi? Podle upoutávek seriál navíc vyhlíží jako další příběh ze série American Horror Story. Otázkou ovšem zůstává, nakolik to může fungovat vůči Formanovu filmu. Streamovacímu gigantovi se projekt každopádně líbil natolik, že objednal rovnou dvě sezóny.

Kompletní první řada čítající celkem osm epizod je odedneška dostupná na Netflixu.