THE EMPTY MAN: Adaptace, která si půjčuje odevšad, jen ne ze své předlohy

Přijde si pro nás. Ať už chceme nebo ne.

Stačí se postavit na most, fouknout do prázdné lahve a myslet při tom na jeho jméno. Následující den ho uslyšíte. Druhý den ho uvidíte. Třetího dne si pro vás přijde. Ne, tohle není další reboot Candymana ani pokračování Skrytého zla, ale filmová adaptace hororového komiksu THE EMPTY MAN.  

Poté, co za záhadných okolností zmizí skupinka středoškoláků, se obyvatelé ospalého městečka začnou obávat nejhoršího. Dávná legenda se probudila k životu. Vysloužilý policista se snaží celé záhadě přijít na kloub a při svém pátrání odhalí tajnou organizaci, která usiluje o vyvolání děsivé démonické entity.

Než se Cullen Bunn pustil do oslavované série Pochmurný kraj, která ho proslavila i v našich končinách, napsal povedenou komiksovou minisérii The Empty Man. Ta oplývala nebývale hutnou atmosférou a její mrazivou auru jen podtrhovala uhrančivá, často až znepokojivá kresba famózní noir kreslířky Vanesy Del Rey. Takže přirozeně, na její filmovou verzi jsem byl nemálo zvědavý. Dokud nevyšla první upoutávka.

Kdo četl původní komiks, určitě mi dá zapravdu, že nebýt názvu, jen stěží bychom v traileru vůbec našli Bunnovu předlohu. Největší problém spočívá v tom, že filmaři si z komiksu berou jen úplný základ, zato si ale půjčují z každého druhého hororového titulu. Pandemii záhadného viru, který v nakažených probouzí násilí a sebevražedné sklony, nahrazují ohranou městskou povídačkou a veškerou hrůzu se snaží navodit okoukanými postupy z žánrových klasik. Namísto nadějné adaptace děsivého originálu se tak s největší pravděpodobností dočkáme jen další generické vykradačky populárních filmů.

Přitom za snímkem stojí scénárista a režisér David Prior. Autor navýsost povedeného středometrážního kousku, hitchcockovsky laděné lovecraftoviny AM1200 z roku 2008, na níž se můžete podívat pod tímto odkazem. Naproti tomu jeho celovečerní debut působí, jakoby ho točil někdo úplně jiný. Dvanáct let je holt dlouhá doba. Filmu příliš nenahrává ani přestřelená 137 minutová stopáž nebo fakt, že ho 20th Century Studios začalo promovat pouhý týden před plánovanou premiérou. Což na druhou stranu demonstruje smutnou skutečnost, že Disney si vůbec neváží svých žánrových titulů.

The Empty Man dorazí do zámořských kin 23. října. Česká ani slovenská kinopremiéra zatím v plánu není. Dole najdete upoutávku i první plakát.