Režisér John Carpenter se vrací na hudební scénu s novým albem


John Carpenter se filmařině v posledních letech moc nevěnuje, o to víc prostoru dostává jeho muzikantská kariéra. Autor, jenž se proslavil především jako režisér béčkových hororů, se vrací na hudební scénu s novým albem LOST THEMES III: ALIVE AFTER DEATH, které vyjde v únoru příštího roku.

Jeho mimo filmový hudební debut Lost Themes, který sám označil za „soundtrack k filmu, co se odehrává v posluchačově hlavě“, přišel v pravý čas. V době jeho vydání se o slovo zrovna hlásil synthwave a elektronická hudba i analogové syntezátory slavily velký comeback. Carpenterovu hudebnímu rozvoji výrazně dopomohla spolupráce se synem Codym Carpenterem a kmotřencem Danielem Daviesem. Úspěšnou desku následovalo druhé album „ztracených nápadů“ a krátce na to sedmdesátiletý tvůrce vyrazil na své vůbec první koncertní turné.

Sám jsem měl před pár lety možnost vidět tohle trio naživo. Ať už jde o nové skladby nebo reimaginace klasických filmových motivů, výsledkem jedinečné souhry Carpenterovic synťáků a Daviesovy kytary jsou nápadité, atmosférické melodie, které působí jako energický relikt 80. let určující směr nově zvedlé hudební retro vlny. Soundtrack k nedávnému rebootu Halloweenu pak Carpentrově muzice přinesl zástupy nových fanoušků. A jak uvádí tisková zpráva k nové desce, původní Lost Theme možná bylo hlavně příjemným překvapením po letech relativního ticha. Jeho třetí pokračování ale představuje zakladatele moderní elektronické hudby v největším tvůrčím rozkvětu.

Dole si můžete poslechnout skladbu Weeping Ghost, která je první ukázkou z připravovaného Lost Themes III. To vychází 5. února 2021 u Sacred Bones Records a bude dostupné jak na CD nosičích, tak vinylových deskách v limitovaných variantách.