Jordan Peele remakuje klasiku Wese Cravena LIDÉ POD SCHODY


Režisér, scénárista a producent Jordan Peele chystá aktualizaci další kultovní klasiky 90. let. Po rebootu Candymana se vrhne na hororovou komedii Wese Cravena LIDÉ POD SCHODY.

Řízná satira z roku 1991 sleduje trojici zlodějů ze sociálně slabší vrstvy, kteří se rozhodli vloupat do povídačkami opředeného domu, v jehož útrobách se má ukrývat truhla plná zlatých mincí. Místo pohádkového pokladu na ně ale čeká drsná realita a zvrhlý párek majitelů, který je rozhodně nehodlá nechat odejít živé.    

Lidé pod schody byli Cravenovým návratem k jednomu ze základních motivů jeho tvorby, a sice nebývalé krutosti, která se ukrývá pod maskou konvenčně vyhlížející rodiny. Stejně funkčně, jako ve filmu míchal žánry, pracoval i s kousavým sociálním podtextem. Na pozadí vedle sebe spojuje problematiku gentrifikace i rasového útlaku a zároveň se pouští do trefné parodie konzervatismu. Tu zastupuje vyšinutá mamka s taťkou v podání Wendy Robbie a Everetta McGilla, kteří tak po Twin Peaks vytvořili další skvostně bizarní pár. Sám Craven jejich domácnost označil za alegorii celé americké společnosti. V roce 2015 se pak pustil do příprav seriálové verze pro americkou stanici SyFy, po jeho smrti v témže roce ale z celého projektu sešlo.

Není vůbec divu, že svým kritickým a stále aktuálním podtónem snímek zaujal právě Jordana Peelea. Vždyť jeho projekty jsou plné společensky relevantní hrůzy a nejčastěji se dotýkají právě témat rasismu a gentrifikace. Podle serveru Collider, který se zprávou přišel jako první, bude Peele remake produkovat spolu s Winem RosenfeldemMonkeypaw Productions. Nepředpokládá se ale, že by zároveň usedl i za kameru. Jestli se bude s Rosenfeldem podílet alespoň na scénáři, jak tomu bylo v případě nového Candymana, je zatím nejisté.

O modernizaci Lidí pod schody se usiluje už přes deset let a je každopádně povzbuzující, že to nakonec bude právě Peele, kdo se téhle úlohy zhostí. Jako tvůrce má totiž nebývalý talent na žánrové satiry a hravě zvládá spojovat hrůzu s humorem. Jeho kreativní dohled je tak příslibem, že by z projektu mohlo vzniknout něco víc, než jen tuctový remake. Něco, co už Craven kvůli svému předčasnému odchodu nestihl.

Na trailer původního snímku se můžete podívat dole. Celý film najdete online na iTunes.