FEEL GOOD HOROR | 10 POZITIVNÍCH TIPŮ DO NOVÉHO ROKU

Na co koukat na Silvestra a na Nový rok

Britský autor Charlie Brooker nedávno trefně poznamenal, že rok 2020 by nevymysleli ani tvůrci Černého zrcadla. Všichni za sebou máme obzvlášť turbulentní období, a proto jsme se rozhodli dát dohromady seznam feel-good hororů, které vás pozitivně naladí pro vstup do Nového roku. A i když vám hned s prvním tipem popřejeme Všechno nejhorší, věřte, že jsou za tím ty nejlepší možné úmysly.


VŠECHNO NEJHORŠÍ (2017)

Na Hromnice o vraždu více s nenápadným slasherem, který uvízl v nadmíru zábavné časové smyčce. Jeho hrdinka je holka od rány, co se s ničím nepáře. Z předchozí noci si toho moc nepamatuje a navíc se probrala v posteli cizího kluka, dneska má narozeniny a hodlá si je užít. Jen místo bouřlivé oslavy na ni čeká maskovaný šílenec, co z jejího velkého dne udělá den poslední. A to je teprve divoké smyčky, co zažíná vždy v cizí posteli a končí její smrtí.
Všechno nejhorší je svižná a sebeuvědomělá variace na Ramisovu komedii Na Hromnice o den více. Na nic si nehraje, sympaticky koketuje s konvencemi slasher filmů a oživuje někdejší slávu celého subžánru. A navíc má skvělou final girl v podání jedinečné Jessicy Rothe. Tahle narozeninová vyvražďovačka je dostupná online na Google Play a iTunes, kde najdete i neméně povedený druhý díl.


CHVĚNÍ (1990)

Dva snílci z pouštního zapadákova jménem Perfection už mají plné zuby své jednotvárné práce a proto vyrážejí za vidinou lepšího života. Cestou ale zjišťují, že se to všude kolem nich jen hemží krvelačnými červi. Chvění je čistokrevný love letter klasickým monster filmům z 50. let, který míchá osobitý jižanský humor s přestřelenou akcí. Vedle dech beroucích praktických efektů nabízí hotový ansámbl nezapomenutelných postav trousících jednu hlášku za druhou. Právě pro svou pozitivní atmosféru si tahle kultovní klasika získala srdce hororových fanoušků po celém světě a dala vzniknout úspěšné franšíze, která k dnešnímu dni čítá celkem sedm filmů a jeden seriál. Online ji najdete na Google Play nebo iTunes.


KRVAVÁ NEVĚSTA (2019)

Když si Grace brala Alexe, myslela si, že ji čeká pohádkový život. Jenže místo obvyklých náležitostí svatební noci se musí zúčastnit rodinné tradice v podobě společenské hry. Za tou se ale schovávají ty nejtemnější úmysly a novomanželům hrozí, že je smrt rozdělí dřív, než jejich společný život vůbec začne. Okouzlující Samara Weaving prchá před psychopatickým příbuzenstvem v nebývale hravé parafrázi klasické povídky The Most Dangerous Game od Richarda Connella. Krvavá nevěsta je jeden z nejzábavnějších hororů minulého roku, který vás odrovná svým černým humorem, skvěle napsanými postavami i půvabně zvrhlým finále. Svižnou a přisprostlou svatební řež s dostatečným nadhledem najdete online na HBO GO, Google Play a iTunes.


ZTRACENÍ CHLAPCI (1987)

Santa Clara je úžasné město. Jen kdyby tam nebyli ti zatracení upíři. Až zaleze sluníčko, můžete se pustit kultovní klasiku Joela Schumachera Ztracení chlapci. Tahle stylová upířina je krystalicky čistým produktem 80. let.  Znamenitě míchá hrůzu s osobitým humorem, hýří nebývalým sex-appealem a v krvi jí koluje čirá nostalgie. To vše za doprovodu našlapaného rockového soundtracku. Být upírem ještě nikdy nebylo tak cool. Hvězdně obsazená vampýrská variace na Goonies, která sype jednu památnou hlášku za druhou, je dostupná online na Google Play a iTunes.


SOUMRAK MRTVÝCH (2004)

Simon Pegg a Nick Frost vyrazili do boje proti oživlým mrtvolám vyzbrojeni suchým britským humorem. Takhle nějak by to nejspíš vypadalo, kdyby zombie filmy točili Monty Pythoni. Soumrak mrtvých je břitká komedie plná situačního humoru, kde nemrtví slouží především jako terče originálních vtípků a prostředky kousavé sociální kritiky. Na své si samozřejmě přijdou i všímaví fanoušci zombie žánru. Ve filmu je totiž skryto nepřeberné množství odkazů a jiných legrácek, které vyplouvají na povrch s každým dalším zhlédnutím. Spolu s remakem Úsvitu mrtvých se téhle ikonické zom-rom-com před šestnácti lety podařilo nastartovat všeobecný zájem o zombie snímky a formovat je do podoby, jakou známe dnes. Sám George A. Romero si ji užil natolik, že ústřední dvojici obsadil do svého filmu Země mrtvých.
Soumrak mrtvých sice momentálně nikde online nenajdete, bez něj by ale náš seznam prostě nebyl kompletní. Pořád si ho ale můžete pořídit na Blu-ray plackách.


TUCKER & DALE VS. ZLO (2010)

Dva venkovští balíci vyrážejí na chatu užít si trochu toho volného času. Cestou ale narazí na skupinku středoškolských intelektuálů, kteří z jejich buranského vhledu a podezřelého chování usoudí, že oba musí být vyšinutými zabijáky. Poklidné prázdniny se tak záhy mění v nečekaně krvavé jatka plné zábavných zvratů. Tahle přímočará parodie převrací naruby zaběhnuté hororové konvence a trefně si utahuje z klasických klišé žánrových filmů. Takhle nápaditá podívaná s originální vidláckou premisou, úsměvnými mordy a svérázným humorem se jen tak nevidí. Tucker & Dale vs. Zlo je dostupné na (anglickém) Netflixu.


SMRTELNÉ ZLO 2 (1987)

Ash Williams se vrací do osamělé chaty hluboko v lesích. Jen místo romantických chvilek s přítelkyní ho čeká krvavé tažení proti démonickým silám. Sam Raimi vzal svůj opus magnum z opačného konce a natočil po všech čertech zábavný snímek do každé příležitosti. Dvojka Evil Dead je excelentní slapstick horor, kde se bláznivé jízdy kamery střídají s přestřelenými gore efekty, drsňácké hlášky s nadmíru nechutnými legráckami a herecký koncert Bruce Campbella s parádní atmosférou. A celé to funguje na jedničku. Smrtelné zlo 2 možná zrovna není nikde online, ale ruku na srdce, tuhle kulťárnu musí mít ve své fimotéce snad každý. A pokud ne, pořád ji seženete alespoň na DVD.


POSLEDNÍ NÁS ZACHRÁNÍ (2015)

Pokud máte rádi osmdesátkové slashery tak jako my, následující kousek si náramně užijete. Poslední nás zachrání sledující bandu pubeťáků, kteří jsou během projekce kultovního hororu vcucnuti přímo do děje filmu. Ocitají se tak tváří v tvář maskovanému zabijákovi, kterého se snaží přechytračit znalostí žánrových pravidel. Tahle hororová meta komedie je nejenom osvěžující variací na zavedená schémata, ale také náramná pocta klasickým kempovým slasherům. Vedle zábavné premisy staví na vkusném parodizování táborových vyvražďovaček, sympatických postavách a překvapivě funkční dramatické rovině. A ke všemu dokazuje, že to jde i bez explicitního násilí. Film najdete online na iTunes.


NOC HRŮZY (1985)

Středoškolák Charlie zjistí, že se do vedlejšího domu nastěhoval upír. Nikdo mu ale nevěří. Jeho jedinou nadějí je televizní herec Peter Vincent, který se proslavil jako zabiják krvesajné havěti. Noc hrůzy je vampýrskou variací na klasiku Alfreda Hitchcocka Okno do dvora, která v sobě mistrně spojuje horor s komedií. Pyšní se jak skvělou atmosférou a úžasnými triky, tak svérázným humorem a nostalgickou aurou. Po jejím zhlédnutí si už Amandu Bearse nebudete pamatovat jen jako sousedku Marcy ze Ženatého se závazky. Tahle klasika z 80. let je režijním debutem Toma Hollanda, autora neméně kultovního snímku Dětská hra. Online si ji můžete na Netflixu nebo na iTunes.


+ seriálový bonus

CO DĚLÁME V TEMNOTÁCH (2019)

Režiséři Taika Waititi a Jemaine Clement navázali na úspěch svého mockumentu parodizujícího vampýrský mýtus a vytvořili seriálový hit, který přerostl i svoji předlohu. Co děláme v temnotách sleduje každonoční aktivity tří upírských spolubydlících, co prchli z Evropy a zkouší štěstí v Americe. V domě s nimi žije ještě psychický upír, kterého pro schopnost vysávat energii nemá nikdo rád, a lidský familiár starající se o chod domácnosti. Svým absurdním humorem, profánními vtípky, dokonalou chemií ústřední pětice a absolutní mimózností seriál učaroval jak divákům, tak kritikům. První dvě sezóny najdete online na HBO GO. Třetí by měla dorazit v průběhu příštího roku.