PLAVÝ KŮŇ: Hororová Agatha Christie na Prima Play

Je možné vraždit na dálku?

Temná magie, voodoo a podivné seance. Do online filmotéky Prima Play přibyla tajemná detektivka PLAVÝ KŮŇ. Dvoudílná adaptace stejnojmenného románu Agathy Christie je výjimečná nejenom tím, že v ní nevystupuje Hercule Poirot ani slečna Marplová, ale místy dokonce připomene čistokrevný horor.

Moderní pohled na klasickou whodunnit detektivku sleduje londýnského starožitníka Marka Easterbrooka, kterému zemřela žena po zásahu elektrického proudu. Vše nasvědčovalo tomu, že šlo o nešťastnou náhodu. Přesně rok po její smrti ale za podivných okolností zemře i Markova milenka. Posléze je nalezena další zabitá žena a v její botě je objeven seznam jmen. Téměř všichni ze seznamu jsou mrtví a zdá se, že další na řadě je právě Mark. Pouští se proto do vlastního vyšetřování, které ho zavede až k Plavému koni, domovu tří žen, o nichž se šušká, že jsou čarodějnice.

Minisérie Plavý kůň z roku 2020 vznikla ve spolupráci BBC One a Amazon Studios podle scénáře Sarah Phelps, autorky christieovských adaptací Zkouška neviny (2018) a Vraždy podle abecedy (2018) nebo kriminálky Dublin Murders (2019). V hlavních rolích poměrně neortodoxního televizního přepisu, který se výrazně liší stylu i příběhu své literární předlohy, si zahráli Rufus Sewell (Smrtihlav), Kaya Scodelario (Kořist), Sean Pertwee (Gotham), Henry Lloyd-Hughes (Na mušce) a Georgina Campbell (Krypton).

Oba díly napínavé mysteriózní detektivky uvedla minulý týden televize Prima. Kompletní minisérii nyní najdete online na Prima Play a dostupná je také v rámci předplatného streamovací služby Amazon Prime Video.