IN THE EARTH: Eko-hororová fantasmagorie od Bena Wheatleyho

Britský auteur zve diváky na další osobitý trip

Anglický filmař Ben Wheatley vyráží na halucinogenní trip do hlubin šílenství s ekologickým folk hororem IN THE EARTH. Fantasmagorickou novinku s minimálním rozpočtem natočil v tichosti během covidové karantény. První plnohodnotný trailer láká na hypnotický sestup do temnoty uprostřed zuřící přírody.

Podle oficiální synopse se film bude odehrávat v době, kdy naši planetu devastuje smrtící virus. V průběhu epidemie se Doktor Martin Lowery vydává do výzkumného testovacího centra situovaného hluboko v lesích. Náročnou výpravu vedenou zálesačkou Almou ale zbrzdí nečekaný noční útok, při němž přijdou o většinu svých zásob. Cestou narazí na podivínského Zacha žijícího kompletně mimo civilizaci. Aniž by tušili jeho pravé úmysly, oba vděčně přijmou poskytnutou pomoc. Hranice mezi mýty a vědou se ale záhy začnou stírat a jejich cesta z lesa ven do bezpečí se jim začne ztrácet z dohledu.

In the Earth je Wheatleyho odpověď na právě probíhající koronakrizi. Jak už u něj bývá zvykem, můžeme se těšit na vizuálně uhrančivý a místy až dezorientující zážitek, který odporuje jakémukoliv snadnému kategorizování. K navození pocitu neklidu a všudypřítomného nebezpečí údajně využívá samotnou přírodu, z níž se v průběhu cesty obou hrdinů postupně stává psychedelický kaleidoskop měnících se barev, tvarů i zvuků, převracejících celý svět vzhůru nohama.

Snímek, který zafinancovala produkční společnost Neon, vznikl během patnácti dnů v době srpnového lockdownu Anglie. V hlavních rolích se objeví Joel Fry (Hra o trůny), Ellora Torchia (Slunovrat), Hayley Squires (Já, Daniel Blake) nebo Reece Shearsmith (High Rise). Film si svou premiéru odbyl v lednu na festivalu Sundance. Do širší distribuce se dostane 23. dubna, kdy bude nasazen do amerických kin. Evropská kino premiéra je naplánována až na 18. června.