IN THE EARTH: První upoutávka mrazivého eko hororu Bena Wheatleyho


Britský režisér Ben Wheatly zve na mrazivý výlet napříč temnotou s první upoutávkou eko hororu IN THE EARTH. Tajemný snímek, který s minimálním rozpočtem v tichosti natočil během koronavirové karantény, si svou celosvětovou premiéru odbude z kraje příštího roku na festivalu Sundance.

Podle oficiální synopse se film bude odehrávat v době, kdy naši planetu devastuje smrtící virus. V průběhu epidemie se Doktor Martin Lowery vydává do výzkumného testovacího centra situovaného hluboko v lesích. Náročnou výpravu vedenou zálesačkou Almou ale zbrzdí nečekaný noční útok, při němž přijdou o většinu zásob. Potlučení a bez bot, cestou narazí na podivínského Zacha, žijícího kompletně mimo civilizaci. Aniž by tušili jeho pravé úmysly, oba vděčně přijmou poskytnutou pomoc. Hranice mezi mýty a vědou se záhy začnou stírat a jejich cesta z lesa ven do bezpečí se jim začne ztrácet z dohledu.

In the Earth je Wheatleyho odpovědí na probíhající koronakrizi a jak u něj už bývá zvykem, můžeme se těšit na vizuálně uhrančivý a místy až dezorientující zážitek, který odporuje jakémukoliv snadnému kategorizování. K navození pocitu neklidu a všudypřítomného nebezpečí údajně využívá samotnou přírodu, z níž se v průběhu cesty obou hrdinů postupně stává psychedelický kaleidoskop měnících se barev, tvarů a zvuků, převracejících celý svět vzhůru nohama.

Snímek, který zafinancovala produkční společnost Neon, vznikl během patnácti dnů v době srpnového lockdownu Anglie. V hlavních rolích se objeví Joel Fry (Hra o trůny), Ellora Torchia (Slunovrat), Hayley Squires (Já, Daniel Blake) nebo Reece Shearsmith (High Rise). Premiéra je naplánována na 30. ledna 2021, kdy bude film uveden na prestižním filmovém festivalu Sundance. Plnohodnotný trailer snad bude brzo následovat.