OČISTA NAVŽDY: Finální kapitola očistné série láká prvním trailerem

Jen jedna noc nestačí. Co začalo jako komorní home invasion končí krvavou válkou

Očista nikdy neskončí. Nebo snad ano? Minimálně pro tuhle filmovou značku to tak vypadá. V pořadí už pátá část nazvaná OČISTA NAVŽDY by totiž podle tvůrců měla udělat definitivní tečku za celou sérií. To, co začalo jako komorní home invasion z dystopické budoucnosti, vrcholí otevřenou válkou, kde stojí všichni proti všem. První trailer finální kapitoly představuje nový svět bez pravidel a láká na krvavý chaos se silným sociopolitickým podtextem.

Legalizace všech zločinů na jedinou noc v roce Americe přinesla výrazný pokles kriminality. Co když ale spásné sirény nepřinesou konec bezuzdného zabíjení a Očista pokračuje dál? Následky jsou devastující. Spojené státy se bortí a kdo chce přežít, musí mít buď ostřeji nabito, nebo využít krátké okno, během kterého nechává dobrotivá mexická vláda otevřené hranice americkým uprchlíkům.

Závěrečný díl očistné franšízy natočil Mexičan Everardo Gout, který na sebe upozornil oceňovaným thrillerem Dny milosti i působivým dokudramatem Mars. Scénář napsal autor celého konceptu a režisér prvních dvou filmů James DeMonaco. Produkce se opět ujali otcové zakladatelé Jason Blum za Blumhouse a Michael Bay, Andrew Form a Brad Fuller za Platinum Dunes. V hlavních rolích se tentokrát objeví Josh Lucas, Ana de la Reguera, Cassidy Freeman, Will Patton, Tenoch Huerta a Leven Rambin.

Dystopická filmová série se uzavře už 1. července, kdy Očista navždy vtrhne do českých kin. Jestli bude opravdu tou poslední, o tom nejspíš rozhodnou až sami diváci. Předcházející První očista byla totiž vůbec nejvýdělečnějším příspěvkem celé značky. Pokud by se její úspěch měl opakovat, nějaké to pokračování na sebe určitě nenechá dlouho čekat.