Studio Legendary Pictures chystá moderní reboot obscénní mondo klasiky Tváře smrti

Společnost, která oživila Godzillu, hodlá resuscitovat sérii obskurních videofilmů

Kontroverzní, zvrácený, morálně závadný, zakázaný i kultovní. Jen málokterý film se dočkal tolika senzacechtivých nálepek jako nechvalně proslulý šokument FACES OF DEATH. Obskurní projekt, který v roce 1978 natočil režisér John Alan Schwartz pod pseudonymem Conan LeCilaire, není ničím jiným, než komentovanou přehlídkou záběrů zachycujících různé okamžiky smrti. A právě tenhle podpultový hit VHS éry se dočká moderního rebootu z produkce hollywoodského studia Legendary Pictures!

Přiznám se, že když jsem před dvěma lety narazil na zprávu o Schwartzově smrti, docela dost mě to zarmoutilo. Ne že bych měl jeho snímek, který se díky obrovskému boomu videokazet začátkem 90. let dostal i na český trh pod distribučním názvem Tváře smrti, nějak v oblibě. Ale jako každý, kdo měl tu čest, si živě pamatuju, jak jsem ho jako kluk poprvé viděl. Jak jsem tu zapadlou vhsku objevil mezi zapovězenými tituly pro dospělé v horních řadách půjčovny, i jak mě provázely nebývale divoké noční můry ještě dlouho po jejím zhlédnutí. Při čtení o režisérově odchodu jsem proto zamáčkl příslovečnou slzu s nostalgickou vzpomínkou na první blízká setkání s odvrácenou stranou života i smrti, a celé to považoval za uzavřenou kapitolu. O Tvářích smrti už nejspíš nikdy neuslyším. Ani v těch nejšílenějších snech by mě nenapadlo, že se tenhle film dočká nějakého remaku, a už vůbec ne, že ho natočí společnost zodpovědná za resuscitaci Godzilly.

Modernizaci této obscénní klasiky pro Legendary chystá tvůrčí duo Isa Mazzei a Daniel Goldhaber, kteří stáli za originálním psychothrillerem Holka z livechatu. Nová inkarnace by se měla zaměřit na moderátorku streamovacího serveru, jejíž prací je odstraňovat urážlivý a násilný obsah. Sama se přitom zotavuje z vážného psychického traumatu. Během kontrol narazí na podivnou skupinu individuí napodobujících vraždy z originálních Tváří smrti. Jenže v současném digitálním světě a době dezinformací je těžké určit, jestli jsou natočené zločiny skutečné nebo ne.

Herec Michael Carr coby patolog Francis Gröss uvádí původní Tváře smrti

Mazzei, která k rebootu píše scénář, má s temnou stranou internetu vlastní zkušenosti. Sama se v minulosti živila jako camgirl a její publikované memoáry se staly předlohou pro výše zmíněný kyber nervák z prostředí webkamerového byznysu. Legendary si od filmu každopádně slibuje psychologický horor, který dá přednost znepokojivé atmosféře před násilím, a údajně doufá, že jejich novodobá předělávka nastartuje zbrusu novou franšízu.

Původní Faces of Death dobová kritika možná rozcupovala, diváci se na ně do kina ale jenom hrnuli. S uvedením na videokazety si vydobyly kultovní status a následně se dočkaly čtyř dalších pokračování. Jednoduchý koncept sledující postavu patologa prezentující vlastní sbírku zvrhlých videí, které zachycující všemožné podoby smrti, zároveň natrvalo změnil tvář okrajového sub-žánru mondo filmů. Exploatační pseudo-dokumenty libující si v šokujících tématech a bizarních zvycích exotických kultur se po Schwartzově příspěvku zaměřily primárně na zachycení smrti. Na rozdíl od četných následovníků, Tváře smrti kombinovaly reálné záběry s těmi inscenovanými. Paradoxně ty nejodvážnější a nejdiskutovanější momenty filmu tak nejsou vůbec skutečné. A to včetně slavné scény konzumace opičího mozku, kterou Steven Spielberg nezapomněl ocitovat v Indianu Jonesovi a Chrámu zkázy.

Zkrátka a dobře, Faces of Death se staly mezníkem lidských extrémů, který očividně nepřestává fascinovat ani v současném světě, kdy smrt převládá ve všech našich médiích.

Isa Mazzei a Daniel Goldhaber