LAMB: Noomi Rapace vychovává nelidskou ohavnost v mrazivém islandském hororu

První upoutávka biblického hororu vábí zvrhlým příběhem a krajně znepokojivou atmosférou

Nebylo jim přáno mít děti. Dokud nepřišel Štědrý den a oni na svém prahu nenašli novorozeně. Napůl člověk a napůl jehně, tenhle dar zjevně nepřišel shůry. Noomi Rapace se představuje v prvním traileru biblického hororu LAMB. Sotva minutová ukázka z celovečerního debutu islandského režiséra Valdimara Jóhannssona dává naplno zakusit mrazivou auru snímku a láká na řádně znepokojivou podívanou zasazenou do nehostinných kulis severské přírody.

Podle oficiální synopse jde o temný příběh inspirovaný islandským folklorem, který sleduje dvojici bezdětných farmářů žijících uprostřed divočiny. Ti jednoho dne ve stodole objeví neslýchanou ohavnost příčící se jakémukoli přírodnímu řádu. A protože se rozhodnou přijmout ji za svou, budou muset čelit děsivým následkům.

Scénář k filmu napsal Jóhannsson společně s textařem a spisovatelem Sigurjónem Birgir Sigurðssonem vystupujícím pod pseudonymem Sjón. Český čtenář ho bude jistě znát díky románu Syn Stínu, ve světě hudby se pak proslavil jako zakládající člen kapely Medúsa a za texty k písním z filmu Tanec v temnotách byl dokonce nominován na Oscara. Vedle Rapace, s níž Jóhannsson poprvé spolupracoval jako maskér na Prometheovi, si ve filmu dále zahráli Hilmir Snær Guðnason (Krev odvážných), Björn Hlynur Haraldsson (Městečko Fortitude) a Ingvar Sigurdsson (Severní blata, Katla).

Lamb si svou světovou premiéru odbylo na filmovém festivalu v Cannes, kde se mu dokonce tleskalo ve stoje. Ještě před festivalem ho do distribuce zakoupila věhlasná žánrová společnost A24, kde bude Jóhannssonova prvotina doslova jako doma. Podle prvních ohlasů se jeho snímek totiž nese v duchu Čarodějnice a Děsivého dědictví, a to prý dokonce v takové míře, že by klidně mohl fungovat jako jejich spin-off. Diváci se tak můžou těšit na deprimující podívanou s naprosto šílenou premisou, kde se hutná atmosféra střídá s krajně zneklidňujícími výjevy.

Islandská premiéra je naplánována na 20. srpna. Nově jsem se dozvěděli, že do tuzemských kin se snímek podívá už na podzim. Podobně jako A24 ho český distributor Artcam Films koupil do svého katalogu ještě před samotným festivalem.