PŘÍPAD ROUBAL: TV Nova chystá třídílný true crime o československém sériovém vrahovi

Hynek Čermák si zahraje sériového vraha v prvním projektu pod značkou Voyo Originál

Režisérka strhující televizní kriminálky Metanol, Tereza Kopáčová, dokončuje třídílnou minisérii PŘÍPAD ROUBAL. Její nejnovější počin vzniká jako vůbec první pořad TV Nova pod značkou Voyo Originál a reaguje na stále vyšší diváckou poptávku po žánru true crime. Dobový projekt vychází ze skutečných událostí, k nimž došlo v průběhu 90. let minulého století, a zaměří se na jednu z nejkontroverznějších postav z historie československého zločinu – sériového vraha Ivana Roubala. Toho si v minisérii zahraje Hynek Čermák.

Roubal patří mezi nejznámější vrahy moderních českých dějin. Byl odsouzen na doživotí za spáchání celkem pěti vražd mezi lety 1992-1994. Kolem jeho případu ale kolují nejrůznější zvěsti, podle nichž měl na svědomí mnohem více obětí, kterými údajně krmil prasata. Roubal zemřel roku 2015 ve Věznici Karviná. Televizní přepis reálné události bude sledovat koncipientku Roubalova obhájce, která v průběhu procesu řeší morální dilema. Má se nadále angažovat ve prospěch klienta, co se jí hnusí a o jehož vině je přesvědčena? Nebo porušit profesní zásady a vydat usvědčující důkazy, kterými by si zničila kariéru?

Režisérka Kopáčová na konto celého projektu uvedla, že Roubala vlastně nikdo nikdy pořádně nepochopil. Pětinásobný vrah mimo svých hrůzných činů proslul také opakovanými stížnostmi, kterými si zkracoval pobyt za mřížemi. Za nejrůznější malichernosti vedl soudními spory s vězeňskou službou, Všeobecnou zdravotní pojišťovnou nebo ministerstvím spravedlnosti a dokonce podal žalobou i na stát. „Protože on sám do sebe nenechal nikoho nahlédnout, je náš příběh o policistech, kteří se lopotně snažili, aby zlu bylo dokázáno, že je skutečně zlé, a o jejich protihráčích, kteří se snažili dělat co nejlépe svou práci – obhajovali zlo. […] Je to typický devadesátkový příběh, ale má přesah i do dnešní doby,“ dodává režisérka.

Pro producenty Pavla Berčíka a Ondřeje ZimuEvolution Films byl zase velmi lákavý rozpor mezi tím, jak Roubal vypadal, jak se choval, a jak zrůdné zločiny mu nakonec byly prokázány. Přitom se k nim nikdy sám nepřiznal. Diváci se podle nich můžou těšit na napětí, poctivou kriminální linku, věrnou atmosféru doby a zajímavé postavy v podání skvělých herců. Scénář k minisérii napsali Tomáš Bombík, Zdeněk Jecelín a Václav Hašek. Jako odborný poradce se na projektu podílel Jan Stoček, někdejší vyšetřovatel pražského Prvního oddělení, který rozkrýval Roubalovy vraždy. V hlavních rolích se mimo zmiňovaného Čermáka dále představí Kamila Trnková, David Švehlík, Dagmar Havlová, Jan Čenský, Vojtěch Vodochodský, Jiří Roskot, Helena Dvořáková nebo Ladislav Hampl.

Premiéra minisérie Případ Roubal je naplánována na listopad, kdy ji uvede VOYO. Na původní projekt české streamovací služby by do budoucna měly navázat další originální počiny stavící na autentických příbězích a silných tématech rezonujících s dnešní společností.