VŘÍSKOT: Ghostface se vrací do Woodsboro v prvním traileru netrpělivě očekávaného pokračování

Premiérová ukázka z návratu kultovní franšízy vsází na nostalgii a uctivé pomrkávání na originál režiséra Wese Cravena

Ghostface je zpět a teenageři se zase stávají ohroženým druhem. Dvacet pět let po brutálních vraždách v městečku Woodsboro se na scéně objevuje nový vrah, který nasadil ikonickou bílou masku a krvavé řádění začíná nanovo. První trailer netrpělivě očekávané páté kapitoly kultovní série VŘÍSKOT je konečně tu a odhaluje první útržky filmové zápletky. Ukázka přitom vsází na jistotu a opírá se nejenom o nostalgické shledání se starou partou, ale také uctivé pomrkávání na původní film režiséra Wese Cravena. Vedle citace úvodní scény s Drew Barrymore se v něm vracíme na místo činu finálního masakru a nechybí ani výčet žánrových pravidel, které na způsob Randyho Meekse tentokrát předkládá šerif Dewey.

Podle toho, co jsme se dozvěděli z první upoutávky, se nový zabiják zaměřuje na příbuzné původních vrahů a ctí tak filmové dědictví celé série. Z plakátu navíc víme, že ať už se pod maskou skrývá kdokoliv, bude to někdo postavám dobře známý. Někdo, kdo usiluje o svedení staronové party dohromady a pravděpodobně bude mít nějaké spojení s jejich minulostí. Duchovní otec celé značky, scénárista Kevin Williamson, označil scénář pátého Vřískotu za vynalézavý a originální. Když si k tomu připočteme opakované prohlašování obou představitelů původních vrahů, herců Matthewa Lillarda a Skeeta Ulricha, že jejich postavy jsou naživu a je čas začít fanouškovskou petici za jejich návrat, dost možná nás ve finále připravovaného pokračování ještě čeká nějaké to velké překvapení.

Za návratem populární franšízy, která v prosinci oslaví jubilejní čtvrtstoletí, stojí scénáristé James Vanderbilt (Zodiac) a Guy Busick (Krvavá nevěsta). Režijní otěže po zesnulém Cravenovi převzalo tvůrčí duo Matt Bettinelli-Olpin a Tyler Gillett z Radio Silence. Oba stáli za hororovým hitem Krvavá nevěsta. Jejich třetí kolega Chad Villella snímek produkuje spolu s Williamsonem, který celý projekt kreativně zaštítil. Svoje role z předchozích částí si zopakuje trojice navrátilců Neve Campbell, Courtney Cox a David Arquett. Doplní je také Marley Shelton, která se vrací jako zástupkyně šerifa z Vřískotu 4. Nové tváře zastoupí Dylan Minnette (Proč? 13x proto), Jasmin Savoy Brown (Pozůstalí, Tóny násilí), Kyle Gallner (Ghosts of War), Jack Quaid (Banda), Mason Gooding (Sněží, sněží…), Mikey Madison (Bude líp), Jenna Ortega (Chůva na zabití: Krvavá královna) a Melissa Barrera.

Vřískot dorazí do českých a slovenských kin 13. ledna 2022. Dole najdete mezinárodní trailer s českými titulky a stejně tak ukázku určenou pro americký trh, která je o rovnou půlminutu delší a uctivější vůči Cravenovu originálu.