Pátý VŘÍSKOT je šokující pokračování plné čerstvé energie, slibují tvůrci v novém videu

Zamkněte dveře, nezvedejte telefony a hlavně si neutahujte z žánrových pravidel. Kultovní vyvražďovačka se po desetileté pauze vrací s uctivým pokračováním, které spojuje Cravenův odkaz s novou tvůrčí vizí

Jaký je tvůj oblíbený strašidelný film? Kultovní vyvražďovačka se vrací na plátna kin, aby dokončila odkaz, který před pětadvaceti lety nastartoval režisér Wes Craven. Zatímco si městečko Woodsboro připomíná čtvrt století od děsivého masakru, na scéně se objevuje nový vrah s ikonickou bílou maskou. Filmový VŘÍSKOT s pořadovou číslovkou 5 hodlá pokračovat ve šlépějích původního filmu, od svých předchůdců se ale bude značně lišit. Jeho autoři upustili od osvědčené meta-formule i příznačného humoru a slibují novou energii, která ovšem nepostrádá nic z toho, co dělalo dosavadní sérii tak výjimečnou. Ostatně, přesvědčte se sami. Studio Paramount Pictures vypustilo krátké video, které blíže představuje novou vizi, odhaluje další záběry a přidává něco málo k filmové zápletce.

První upoutávka nám odhalila jen tolik, že se nový zabiják zaměřuje na příbuzné původních vrahů. Nyní se dozvídáme, že se jeho hlavním cílem stala středoškolačka Sam, která podle všeho vyhledá pomoc šerifa Deweyho. Ten neváhá a svolává starou partu zpátky na místo činu, aby maskovaného psychopata zabili dřív, než bude mít na svědomí další krveprolití. Podle herců, kteří se k filmu v průběhu videa vyjadřují, se Vřískot vydává do zcela nových vod a sama Courtney Cox k němu dodává, že některé události jsou natolik šokující, že jim sama pořád nemůže uvěřit. Jestli nejde jen o prázdné marketingové sliby, to se dozvíme už brzy. Návrat milované franšízy dorazí do českých a slovenských kin 13. ledna 2022.

Za pátým pokračováním stojí scénáristé James Vanderbilt (Zodiac) a Guy Busick (Krvavá nevěsta) a režie se tentokrát chopilo tvůrčí duo Matt Bettinelli-Olpin a Tyler Gillett z Radio Silence. Oba stáli za hororovým hitem Krvavá nevěsta. Jejich třetí kolega Chad Villella snímek produkuje spolu s duchovním otcem celé série, Kevinem Williamsonem. Vedle zmiňované Cox si ve filmu svoje role z předchozích částí zopakují Neve Campbell, David Arquett nebo Marley Shelton. Nové tváře zastoupí Dylan Minnette (Proč? 13x proto), Jasmin Savoy Brown (Pozůstalí, Tóny násilí), Kyle Gallner (Ghosts of War), Jack Quaid (Banda), Mason Gooding (Sněží, sněží…), Mikey Madison (Bude líp), Jenna Ortega (Chůva na zabití: Krvavá královna) a Melissa Barrera.