Pocta Freddymu Kruegerovi. Wes Craven to dotáhnul na Národní filmový registr!

Potěšující zpráva pro fanoušky vraha ze snů s rukavicí plnou břitev. Klasický osmdesátkový slasher byl zařazen do prestižní americké filmové kolekce

Noční můra v Elm Street, vedle série Vřískot nejúspěšnější počin mistra v zabíjení teenagerů Wese Cravena, je jedním z pětadvaceti snímků, které za letošní rok zvolil výbor National Film Preservation Board pro uchování do Národního filmového registru knihovny amerického Kongresu.

Kulturně, historicky či esteticky signifikantním dílům, která obdrží takový status, je zapsáním zajištěna ochrana před nejrůznějšími modifikacemi, třeba střihem určeným pro televizní reprízy, a také jeho zvýšená dostupnost pro širokou veřejnost. A z hororů podle webu Bloody Disgusting není Elm Street jediná. V seznamu bychom našli i Vetřelce, Halloween, Rosemary má děťátko, Psycho, Noc oživlých mrtvol nebo třeba Vymítače ďábla.

„Skvělý horor maestra Wese Cravena, jenž je režisérem i scenáristou filmu, zařídil nápaditou a intenzivní slasherovou hrůzou generaci náctiletých – jakéhokoliv věku – smrtelnou nespavost. Freddy Krueger sehraný Robertem Englundem, z něhož se taky brzy stane legenda, popálený duch psychopatického vraha malých dětí se vrátil, aby vás strašil ve snech a vykonal pomstu. Heather Langenkamp coby hrdinka Nancy je tou, která zjistí, kým Freddy je a jak ho může zastavit,“ stálo v prohlášení knihovny k výběru hororu, jenž znamenal mimo jiné celovečerní debut pro Johnnyho Deppa.

Příběh o čtveřici spolužáků z osudové uličky ve fiktivním městě Springwood v Ohiu se v průběhu dekád rozrostl do franšízy čítající osm sequelů a spin-offů, z nichž třeba crossover Freddy versus Jason spojil ikonického padoucha do bitvy s antagonistou Jasonem Voorheesem z Pátku třináctého.