VŘÍSKOT: Páté pokračování uctí Wese Cravena, do kin dorazí už příští týden

Děje se to znovu. Ghostface je zpátky a opět je to někdo, koho hrdinové dobře znají. Vyvražďovací série se vrací s dalším pokračováním, které je věnované zesnulému autorovi celé ságy

Necelé dva týdny nás dělí od premiéry napjatě očekávaného pokračování kultovní franšízy VŘÍSKOT. Ikonické městečko Woodsboro si připomíná 25 let od děsivého masakru a stejně tak slaví i filmoví diváci slaví čtvrt století od uvedení původního filmu. A za tu dobu se toho událo poměrně hodně. Odvážná vyvražďovačka, která svou neokoukanou meta-formulí v 90. letech rozčeřila stagnující hororové vody, se rozrostla o další tři kapitoly, dostala hned dva televizní rebooty a před šesti lety bohužel přišla i o svého zakladatele. Ať už bude nadcházející pátá část natočená pod novým tvůrčím dohledem jakákoliv, její autoři ubezpečují, že bude věnována hlavně Wesu Cravenovi a jeho filmovému odkazu.

Na scéně se objevuje nový zabiják s proslulou bílou maskou, který usiluje o vzkříšení tajemství z pohnuté minulosti amerického městečka. Jeho oběťmi jsou příbuzní původních vrahů a za svůj hlavní cíl si vybral středoškolačku Sam. Ta na nic nečeká a vyhledá pomoc šerifa Deweyho. Spolu s ním se na místo činu vrací i stará parta, aby maskovaného psychopata zabili dřív, než bude mít na svědomí další krveprolití.

Za pátým filmem, který se podle navrátivších hvězd vydává do zcela nových vod, stojí scénáristé James Vanderbilt a Guy Busick. Režii po zesnulém Cravenovi převzalo duo Matt Bettinelli-Olpin a Tyler Gillett z Radio Silence, jenž stálo za hororovým hitem Krvavá nevěsta. Jejich třetí kolega Chad Villella snímek produkuje společně s duchovním otcem celé série, Kevinem Williamsonem. Svoje role z předešlých částí si zopakují Neve Campbell, Courtney Cox, David Arquett i Marley Shelton. Nové tváře zastoupí Dylan Minnette, Jasmin Savoy Brown, Kyle Gallner, Jack Quaid, Mason Gooding, Mikey Madison, Jenna Ortega nebo Melissa Barrera.

Jak to všechno začalo, si můžete připomenout online. Původní Vřískot najdete na iTunes, kde je dostupný s českým dabingem a ve 4K kvalitě. Páté pokračování veleúspěšné vyvražďovací série dorazí do českých a slovenských kin už ve čtvrtek 13. ledna a už nyní se můžete pokusit uhodnout, kdo si vřískající maskou nasadil tentokrát. Jak totiž prozrazují provokativní propagační materiály, je to vždycky někdo, koho dobře známe a ke všemu je rovnou na plakátu.