VŘÍSKOT: Oprašte si události předchozích filmů se speciální reportáží Gale Weathersové

Nová kapitola vřískající série už je doslova za dveřmi a její tvůrci lákají na premiéru dalšími promo materiály. Vedle zákulisního návratu do Woodsboro shrnují i události předešlých částí

Je tomu už více než čtvrt století, co městečko Woodsboro postihl děsivý masakr. Tamní obyvatelé se z událostí dosud nevzpamatovali a někteří z nich dokonce tvrdí, že v posledních dnech znovu zahlédli onu maskovanou postavu v kápi. Celých dvacet pět let uběhlo od premiéry kultovní vyvražďovačky Vřískot, kterou režisér Wes Craven znovu nastartoval zájem o svého času skomírající žánr. A kdo by to byl řekl, že po tak dlouhé době budeme netrpělivě vyčkávat nějaké další pokračování. Filmová sága, která ani s přibývajícími díly nijak výrazně netratila na svých kvalitách, se vrací do kin, aby vyděsila novou generaci diváků. A jen krátce před jejím uvedením tvůrci vypustili krátké promo video oslavující návrat do ikonických lokalit, včetně fiktivní reportáže, v níž sama Gale Wheathersová s tváří Courtney Cox v rychlosti shrnuje dosavadní dění celé série.

Pátá část nazvaná jednoduše VŘÍSKOT sleduje návrat maskovaného zabijáka, který se tentokrát zaměřuje na příbuzné původních vrahů. Ti požádají o pomoc šerifa Deweyho a spolu s ním se na místo činu vrací i stará parta, aby zabránila dalšímu krveprolití. Na oba psychopaty z prvního filmu se zaměřuje také zmiňovaná promo reportáž, přičemž jejich následovníky označuje za pouhé napodobitele. Zdá se, že pro nadcházející pokračování tak budou klíčové hlavně události jedničky, což ostatně naznačuje i sám název. A kdo ví, třeba se znovu dočkáme Skeeta Ulricha s Matthewem Lillardem, kteří se už roky dožadují nějakého toho comebacku. Minimálně podobnou formou, jako se to podařilo Jamiemu Kennedymu ve Vřískotu 3.

Nová kapitola, za kterou stojí scénáristé James Vanderbilt a Guy Busick a režisérské duo Matt Bettinelli-Olpin a Tyler Gillett z formace Radio Silence, dorazí do českých a slovenských kin už ve čtvrtek 13. ledna. A nutno podotknout, že první kritické ohlasy na sociálních sítích nadšením rozhodně nešetří.