Komiksové klenoty: Duchové mrtvých aneb komiksový půvab poeovského záhrobí

U příležitosti 213. narozenin Edgara Allana Poea, které v týdnu oslavil, si připomínáme unikátní sbírku komiksových adaptací v podání Richarda Corbena

Jméno Edgara Allana Poea patří k hrstce těch, které při vyslovení spouští rovnou celý řetězec asociací. Kdykoli ho zaslechnou, začnou ze sebe jedni v mžiku sypat názvy děl, druzí zase citace nebo rovnou celé básně. Já mám Poea pevně spjatého hlavně se čtyřmi osobami. Ty mi vyvstanou na mysli vždycky jako první. Jsou jimi filmový režisér a producent Roger Corman, jež se zasloužil o celý cyklus poeovských adaptací, s nimi související herec a majitel nejzvučnějšího hlasu vůbec, Vincent Price, dále muzikant Peter Hammill, jenž v 90. letech famózně zhudebnil libreto The Fall of the House of Usher, a nakonec kreslíř a scénárista Richard Corben, který slavného literáta adaptoval už od 70. let minulého století. Ostatně Poeův odkaz provázel jeho tvorbu až do úplného konce. Komiksový titán a jedinečný vizuální vypravěč bohužel zemřel v prosinci roku 2020.

Sbírka Duchové mrtvých představuje Corbenovy vůbec poslední adaptace Poea, celkem devět povídek a pět básní. Zde po vzoru hororových antologií, které v 50. letech vydávalo nakladatelství EC Comics, propojuje jednotlivé příběhy společným vypravěčem, čarodějnicí Mag. Ta povídky uvádí, komentuje, nebo uzavírá kousavým komentářem, a v některých se stává přímo jejich součástí. Navázání na letitou tradici hororových hostitelů pro Corbena není jenom nostalgickým ohlédnutím do minulosti, ale osvědčilo jako funkční nástroj vyprávění a komunikace se čtenářem, a současně také jako účinný prostředek sjednocení celého díla. Tahle babizna se později dokonce stává neodmyslitelnou součástí jeho tvorby, když se jako průvodkyně vrací hned v následující, Lovecraftem inspirované sérii Bůh krysa i jeho posledním povídkovém souboru Shadows on the Grave.

Přestože hned několik z obsažených příběhů Corben adaptoval už dříve, ať kresebně nebo scénáristicky, jejich znalost nijak nenarušuje celkový požitek zknihy. Přímo naopak. Na rozdíl od jeho vrstevníků a kolegů z vydavatelství Warren Publishing, kterými byli třeba Neal Adams nebo Bernie Wrightson, se Corbenův styl i kresba neustále vyvíjela a zlepšovala. Duchové mrtvých tak nabízejí dokonalejší technické provedení i výraznější koloring a dávají hlouběji vyniknout makabrózním krásám záhrobí, jejichž celkovou poetiku podtrhují zejména nové interpretace povídek Červ dobyvatel, Berenice a Havran, nebo funkčního splynutí Zániku domu Usherů a Medailonu v jeden mrazivý celek plný zlovolného rozkladu.

Spojení Edgara Allana Poea a Richarda Corbena funguje v naprosto dokonalé symbióze. Corben je jedním z mála autorů, kteří dokážou vytvořit hororovou atmosféru jen pouhým obrazem bez použití slov. Proto tam, kde forma nedovoluje plně vstoupit do niterní psychologie postav, kterou Poeova slova tak brilantně popisují, výrazně posiluje a přidává nadpřirozené prvky. Ty tak jednotlivým činům dodávají patřičnou zlomyslnost, podporují hrůznost přízraků a prohlubují agónii probudivších se umrlců. Oproti původnímu sešitovému vydání má navíc knižní edice tu výhodu, že jsou jednotlivé příběhy řazeny chronologicky podle data vzniku. Čtenář tak postupně a o to působivěji sestupuje hluboko do záhrobního světa a narůstajícího šílenství v závoji husté mlhy, kde se hutná atmosféra snoubí s morbidním půvabem.

Duchy mrtvých byste rozhodně neměli minout. Nejen pro osobité výklady původních textů, které se mnohdy blíží až béčkové estetice Cormanových adaptací, ale také péči, jakou český vydavatel, v tomto případě Comics Centrum, knize věnoval.


Duchové mrtvých
Edgar Allan Poe’s Spirits of the Dead
Obsahuje sebrané sešity The Conqueror Worm #1 (2012), The Fall of the House of Usher #1-2 (2013), The Raven and The Red Death #1 (2013), Morella and Murders in the Rue Morgue #1 (2014), The Premature Burial #1 (2014) a výňatky z Dark Horse Presents #9, #16-19, #28-29 (2011)
Počet stran: 224
Scénář a kresba: Richard Corben, podle díla Edgara Allana Poea
Překlad: Jan Kantůrek a Václav Dort (úryvky z básní)
Vydalo Comics Centrum v roce 2016