Zemřel Stuart Gordon, tvůrce filmového Re-Animátora


Opustila nás další hororová legenda. V úterý 24. března zemřel ve věku 72 let režisér, scénárista a producent Stuart Gordon. Smutnou zprávu dnes potvrdila jeho rodina.

Gordon se narodil v roce 1947 v Chicagu. Vůbec poprvé na sebe upozornil jako experimentální divadelník. Jeho vášeň pro dramatická umění byla natolik silná, že roku 1969 se svou manželkou Carolyn Purdy-Gordon založil divadelní společnost Organic Theater Company fungující dodnes. Proslavili se zejména uvedením hry Sexuální perverze v Chicagu, kterou Gordon přepracoval společně s jejím autorem Davidem Mametem do zcela nové podoby. Pávě tato upravená verze z Mameta udělala vyhledávaného dramatika a stala se předlohou pro režijní debut Edwarda Zwicka Ohledně minulé noci (1986).  

Do povědomí se ale dostal až svými filmovými horory podle díla H. P. Lovecrafta, na kterých úzce spolupracoval s producentem Brianem Yuznou a svým dvorním hercem Jeffreyem Combsem. Gordon si podmanil diváky svým jedinečným stylem, unikátní kombinací humoru, hrůzy, násilí a sexuality. Z filmů jako Re-Animátor (1985), Ze záhrobí (1986), Zámecká hrůza (1995) nebo Dagon (2001) se staly kultovní klasiky. Neméně úspěšný byl i na poli science fiction. Jeho snímky Robot Jox (1990) nebo Vesmírní trakeři (1996) rovněž zkultovněly.

Ve svých posledních letech se Stuart Gordon vrátil zpátky k divadlu. Se svou one-man show Nevermore – An Evening with Edgar Allan Poe (2009), kde si zmučeného literáta nezahrál nikdo jiný než Jeffrey Combs, slavil enormní úspěch. Představení bylo navíc doprovázeno Gordonovou povídkou The Black Cat z televizní antologie Masters of Horror (2005). Za svou následující hru Re-Animator: The Musical (2011) získal hned několik prestižních ocenění a jeho poslední divadelní počin Taste (2014), napsaný podle skutečného příběhu německého kanibala Armina Meiwese, obdržel cenu Stage Raw za nejlepší režii.

Svět zkrátka přišel o skutečného mistra hrůzy. Na jeho filmech vyrostla celá generace hororových fanoušků, včetně nás. Nebudu vám nic nalhávat, Gordonova smrt nás v redakci dost zaskočila. Naštěstí nám po sobě nechal dost důvodů k tomu, abychom jeho život a dílo oslavovali až do konce našich dnů.