Bizarní světy Cliva Barkera ožívají ve filmové adaptaci BOOKS OF BLOOD

I mrtví vyprávějí příběhy

Každý z nás je knihou krve. A ať nalistujeme jakoukoli stranu, je rudá. Streamovací služba Hulu představuje filmovou adaptaci hororových povídek Cliva Barkera BOOKS OF BLOOD v atmosférické upoutávce.

Podle oficiální synopse nás nové Knihy krve vezmou do zapovězených zákoutí hrůzy prostřednictvím tří příběhů provázaných časem i prostorem. V tom prvním se psycholožka Mary Florescu snaží odhalit skutečnou povahu schopností údajného zaříkávače duchů Simona McNeala. Ten podle ní jen parazituje na nedávné smrti jejího sedmiletého syna. Ovšem tentokrát bude mít co dělat, aby dokázala, že jde o podvod.

Druhý příběh bude sledovat Jennu, mladou dívku trpící misofonií, neboli přecitlivělostí vůči zvuku. Pod matčinou pohrůžkou, že ji pošle na „farmu“, utíká navzdory své poruše z relativního bezpečí domova a vydává se do Los Angeles. Adaptaci uzavře nájemný zabiják Bennett, který se vydává splnit svůj poslední úkol. Jak ale bývá zvykem, závěrečná mise nikdy nejde podle plánu a Bennett je brzy lapen v síti nadpřirozených sil.

Books of Blood byly původně zamýšleny jako seriálová antologie, nicméně Hulu se nakonec rozhodlo jít prostší cestou celovečerního filmu. Scénář napsal Adam Simon (Hrůza v Connecticutu, Salem) a Brannon Braga (Star Trek, 24, Salem), který snímek zároveň režíroval. Adaptace vznikla v produkci samotného Cliva Barkera a komika Setha MacFarlana . V hlavních rolích uvidíme Annu Friel (Bathory), Rafiho Gavrona (Hlava 22), Britt Robertson (Pod kopulí), Yula Vazqueze (Outsider) a Fredu Foh Shen (Ad Astra).

Upoutávka ani synopse toho příliš neprozrazují. Vyjma povídky Kniha krve / Mrtví mají své dálnice (a pravděpodobně jejího epilogu Na Jerusalem Street) je tak těžké určit, z jakých dvou dalších příběhů scénáristé vycházeli. Nebo jestli se náhodou nejedná o příběhy původní, zaštítěné pouze onou titulní povídkou.

Knihy krve se skládají z celkem třiceti povídek rozdělených do šesti knih. Poprvé vyšly v roce 1984 a Barker se díky nim stal ikonou světového literárního hororu. Mnohé z povídek byly zfilmovány. Mezi ty nejznámější adaptace patří Candyman (1992), Pán kouzel (1995) nebo třeba Půlnoční vlak (2008).

Filmové Books of Blood vycházejí 7. října na Hulu. Což znamená, že dříve nebo později bychom se jich mohli dočkat i na českém HBO GO.