DÝŇOVÉ HODY | OSM SVÁTEČNÍCH TIPŮ NA HALLOWEENSKÝ MARATON

Na co koukat o dušičkovém víkendu

Konec října je tu a s ním i nejděsivější období celého roku. Léto střídá zima a hranice mezi světem živých a mrtvých se stírá. Předvečer Všech svatých je přímo ideálním časem ke sledování hrůzostrašných filmů a ještě ideálnějším prostředím pro zasazení jejich děje. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší filmové horory, které se odehrávají právě na Halloween, a jsou dostupné online. Předpověď slibuje opravdu poctivý podzimní víkend plný chmur. Tak zapalte svíčky, vydlabejte dýně, posedejte u obrazovek a nasajte s námi tu pravou sváteční atmosféru.


HALLOWEEN (1978)

Klasika, která nesmí chybět na žádné halloweenské tabuli. John Carpenter a Debra Hill vytvořili dokonalou formuli, která nejenom že změnila tvář filmového hororu, ale inspirovala rovnou celý subžánr. První projekce pracovní verze sice producenty málem unudila k smrti, když jí ale Carpenter dodal úderný motiv v 5/4 taktu, vtiskl celému filmu jedinečnou zlověstnou atmosféru. Jednoduchá klavírní linka spolu s vynalézavou prací s prostorem a invenční kamerou Deana Cundeyho z Halloweenu dělá jeden z nejdůmyslnějších hororů, který funguje dodnes.
Při psaní svého majstrštyku Carpenter s Hill vycházeli z keltského svátku Samhain, jenž vnímá Předvečer Všech svatých jako dobu, kdy se duše zesnulých vracejí mezi živé. Společně přišli s ideou dítěte coby čirého ztělesnění zla, které se podobně jako přízrak o halloweenské noci vrací zpět do svého rodného města.
Halloween je dostupný online na Filmbox+.


HALLOWEENSKÁ NOC (2007)

Unikátní antologie jako stvořená pro halloweenskou noc. Jen málokterý titul dokáže tak trefně vystihnout sváteční kouzlo a tajemnou auru Předvečeru Všech svatých jako celovečerní debut režiséra a scénáristy Michaela Doughertyho (Krampus, Godzilla II Král monster). Tento povídkový spletenec z jednoho malého předměstí skládá hold dávným halloweenským tradicím a vypráví o tom, jaké následky s sebou nese jejich porušení. Funkčním způsobem laškuje mezi hranicemi hororu a komedie a přitom pečlivě buduje půvabnou atmosféru bez závislosti na okoukaných lekačkách, kterou originálně žene vstříc jednotlivým epizodickým vyvrcholením. Halloweenská noc představuje nejděsivější noc v roce tak, jak jsme si ji vždycky malovali. Tajemnou, strašidelnou a hlavně plnou zábavy.
Halloweenská noc je dostupná na iTunes.


HALLOWEEN 3 (1982)

Halloweenskou sérii si připomeneme ještě jedním kouskem. A to rovnou nechvalně proslulou trojkou. Ta se za nový směr značky a absenci ikonického zabijáka dočkala jen obecné nenávisti, kterou si rozhodně nezaslouží. Halloween 3 je krystalicky čistým svátečním filmem, co se opírá o samotné aspekty keltského Samhain, a staromilsky kombinuje prvky hororu a sci-fi. Půvabnou atmosféru podtrhuje skvělá hudba Johna Carpentera a Alana Howartha, sympatická ústřední dvojice i celá řada bizarních gore efektů. Tak zkuste na chvíli odložit staré křivdy a dejte třetímu Halloweenu ještě jednu šanci. Určitě budete překvapeni.
Halloween 3 je dostupný na iTunes.


OSPALÁ DÍRA (1999)

Roku 1799 je konstábl Ichabod Crane poslán do odlehlé vesnice, aby vyšetřil záhadné vraždy. Všechny oběti byly nalezeny bez hlavy a místní je spojují tamní legendou o krutém hesenském žoldákovi. Před jedenadvaceti lety se režisér Tim Burton vydal do Ospalé díry, aby oživil populární gotický příběh o bezhlavém jezdci. Výsledkem je stylová pohádka pro dospělé s hutnou atmosférou, která půvabným způsobem vzdává hold klasickému eurohororu. Přestože ve filmu není nikde explicitně řečeno, že by se odehrával na Halloween, všudypřítomná mlha, spadané listí a četné jack-o‘-lanterny to přinejmenším naznačují.
Ospalá díra je dostupná na iTunes.


POLTERGEIST (1982)

Poklidný život jedné kalifornské rodiny naruší síly z onoho světa. Ty se zabydli v jejich domě na předměstí a promění ho ve strašidelný zámek. I tahle Spielbergovská klasika se odehrává v průběhu halloweenského svátku, její hrdinové jsou ale příliš zaneprázdněni nadpřirozenými návštěvníky a nestačí ho slavit. Poltergeist se svezl na dobové vlně hororových filmů přístupných dětskému publiku. Dokáže stejně dobře pobavit a vyvolat veskrze pozitivní dojmy, jako vyděsit nebo způsobit silné mrazení v zádech. Ani po bezmála čtyřiceti letech neztratil nic ze své původní atmosféry, protože funkčně pracuje s dětskými strachy, které nás svého času sužovaly.
Poltergeist je dostupný na Google Play a iTunes.


HRÁČI SE SMRTÍ (1990)

Parta studentů medicíny se snaží zjistit, jestli existuje posmrtný život. Jejich experimenty se ale brzy změní v děsivou noční můru, když se kolem nich začnou dít podivné věci. Nedávno zesnulý Joel Schumacher vysvětluje klinickou smrt v nadpřirozené žánrovce, kde si filmové hvězdy postupně nechávají zastavit srdce. A řada na Julii Roberts vyjde zrovna na Halloween. Kritici sice doufali, že po smrti najdou něco lepšího, než tenhle filmu, Hráčům se smrtí to ale nezabránilo stát se kasovním trhákem a vysloužit si kultovní statut. A i když letos oslavili třicetileté jubileum, z původního kouzla ani své atmosféry neztratili zhola nic.
Hráči se smrtí jsou dostupní na Google Play a iTunes.


CREEPSHOW (1982)

Filmový klasik George A. Romero spojil síly s literárním klasikem Stephenem Kingem, aby dali dohromady povídkový snímek skládající poctu zlaté éře hororového komiksu 50. let. Výsledkem je pětice skvostných záhrobních příběhů plných hvězdných tváří žánrového filmu, které svou jedinečnou kombinací hrůzy a černého humoru daly vzniknout atmosféře jako vystřižené z klasického komiksového braku. A i když se přímo na Halloween odehrává jenom jedna z nich (a hlavní roli si v ní ke všemu střihnul Kingův syn Joe Hill), záhrobní tématika ostatních segmentů dělá z celé antologie přímo ideální podívanou na sváteční čas.
Creepshow je dostupné na iTunes.


DŮM TISÍCE MRTVOL (2003)

Filmový debut hudebníka Roba Zombieho je nadopovaná sadistická jízda s divokou videoklipovou estetikou, co vzdává poctu exploatačním snímkům 70. let. Halloweenský střet čtveřice teenagerů s vraždícím klanem Fireflyových v době své premiéry sice pohořel, ale jak už to tak bývá, při svém uvedení na video chytl druhý dech a dnes je z tohohle zvrhlého panoptika bizarních figur oslavovaná kultovní klasika. Zombieho uhrančivá variace na Texaský masakr motorovou pilou se dočkala dalších dvou neméně úspěšných pokračování.
Dům tisíce mrtvol je dostupný na Filmbox+.