VŘÍSKOT 5 má dotočeno! Podle Kevina Williamsona bude originální a plný nostalgie


Návrat vřískající franšízy je zase o krok blíž. Netrpělivě očekávané páté pokračování je dotočeno. Na place ve Wilmingtonu v Severní Karolíně včera padla poslední klapka a SCREAM 5 tak po dvouměsíčním natáčení míří do střižny. Na comeback Ghostface si ale ještě nějakou tu chvíli počkáme. Premiéra filmu je naplánována až na leden 2022.

Čtrnáct měsíců by se v ideálních podmínkách možná zdálo jako příliš dlouhá doba na postprodukci, v nejistých časech probíhající pandemie je ale opatrnost studií Spyglass a Paramount Pictures na místě. Příští rok bude ke všemu doslova přeplněný tituly, jejichž premiéra byla letos z důvodu koronakrize zrušena. Posunutí pátého Vřískotu na začátek roku 2022 se tak ve výsledku jeví jako logický krok.

Scream 5 bude součástí stejného filmového vesmíru jako předešlé čtyři díly. Scénář k němu napsali James Vanderbilt (Zodiac) a Guy Busick (Krvavá nevěsta). Režijní otěže po zesnulém Wesi Cravenovi převzalo tvůrčí duo Matt Bettinelli-Olpin a Tyler Gillett z Radio Silence. Oba stáli za loňským hitem Krvavá nevěsta. Snímek vzniká pod kreativním dohledem duchovního otce celé série, scénáristy Kevina Williamsona.

Williamson se během virtuálního panelu Scream Reunion, který proběhl minulý víkend, rozpovídal o svých prvotních obavách z připravovaného pokračování. Podle jeho slov se sérií zavedená meta-formule do značné míry okoukala a bylo potřeba přijít s něčím novým. Scénáristům proto poradil, aby upustili od sebeuvědomělosti a žánrové dekonstrukce. Vanderbilt s Busickem tento problém údajně snadno vyřešili svým neotřelým přístupem. Jejich scénář je podle všeho originální a zároveň plný nostalgie.

Svěží pohled obou scénáristů si pochvaluje i samotná Neve Campbell, která se svým návratem na rozdíl od Davida Arquetta nebo Courtney Cox váhala až do poslední chvíle. Starou partu v novém pokračování doplní i Marley Shelton, která si zopakuje roli zástupkyně šerifa z Vřískotu 4. Nové tváře zastoupí Dylan Minnette (Proč? 13x proto), Kyle Gallner (Ghosts of War), Jasmin Savoy Brown (Pozůstalí), Jack Quaid (The Boys), Mason Gooding (Sněží, sněží…), Mikey Madison (Bude líp), Jenna Ortega (Chůva na zabití: Krvavá královna) a Melissa Barrera.

Vřískot 5 vtrhne do kin 13. ledna 2022.


UPDATE:

Kevin Williamson na svém Twitteru sdílel fotografie z posledního natáčecího dne a zároveň prozradil oficiální název filmu. Páté pokračování se bude jmenovat stejně jako první díl série, jednoduše SCREAM. Český distribuční název by měl být VŘÍSKOT 5. Na fotky z natáčení se můžete podívat v příspěvku dole.