GAIA: Matka příroda se mstí v hypnotickém eko hororu z Jižní Afriky


Hluboko v srdci deštného pralesa roste něco zlověstného. Něco mnohem staršího a většího než je lidstvo samo. Jihoafrický eko horor GAIA se představuje v první upoutávce, která slibuje hypnotickou pomstu samotné matky země.

Během průzkumné mise narazí strážkyně parku na dva survivalisty žijící uprostřed džungle. Oba muži si vytvořili vlastní náboženství, prostřednictvím kterého budují tajemný vztah k přírodě. Navzdory tomu, že jsou oba krajně podezřelí, strážkyně brzo odhalí, že v lesích se ukrývá mnohem větší hrozba. Nelidská síla, která se chystá změnit celý svět.

Znepokojivě vyhlížející snímek, jehož trailer nedá nevzpomenout na Annihilation od Alexe Garlanda, natočil oceňovaný jihoafrický režisér Jaco Bouwer. Spolupracoval na něm se svým dvorním scénáristou Tertiusem Kappem a sám film popisuje jako ekologický horor, který míchá divoký boj o přežití s hrůzami biblických rozměrů. Cílem bylo vytvořit komorní dílo plné paranoie, co překračuje hranici mezi fantazií a realitou. Podle jeho vlastních slov se na výsledné atmosféře filmu velkou měrou podepsala epidemie koronaviru, která v průběhu natáčení proměnila nejedno z témat snímku v realitu. Strach a nejistota provázející produkci se totiž otiskly do vznikajícího díla a ještě prohloubily jeho celkovou tíživosti.

Gaia si odbude svoji celosvětovou premiéru na virtuálním ročníku filmového festivalu SXSW, který se uskuteční 16. – 20. března. V hlavních rolích se představí Monique Rockman, Carel Nel, Alex van Dyk a Anthony Oseyemi.