JSME SI O SMRT BLÍŽ: Český kraťas se dostal do soutěžního výběru festivalu SXSW


Máme tady další světový úspěch české žánrovky! Animovaný krátkometrážní snímek JSME SI O SMRT BLÍŽ (LOVE IS JUST A DEATH AWAY) od režisérky Báry Anny Stejskalové byl vybrán do soutěže na prestižním festivalu South by Southwest, známém též jako SXSW, který se každé jako koná v texaském Austinu. Morbidní lovestory o lásce mezi tlejícími mršinami bude na 28. ročníku bojovat o cenu v kategorii Krátkých animovaných filmů.

Něžný hororový příběh odehrávající se uprostřed smetiště sleduje malého parazita, který se ukrývá v útrobách rozkládající se mršiny psa. Izolován ve své tlející schránce zoufale touží po spřízněné duši. Jenže všechny jeho pokusy o sblížení končí zklamáním a často i smrtí. Láska ale občas přijde až po smrti a nevynechá ani outsidery.

Snímek Jsme si o smrt blíž vznikl pod produkčním dohledem Jakuba Košťála a Vratislava ŠlajeraBionautu. Jeho režisérka, která na sebe poprvé upozornila atmosférickým studentským filmem Rybáři, navazuje na bohatou tradici české loutkové animace. Vizuální inspirací jí byl Sen noci svatojánské od Jiřího Trnky, tématem i humorem se naopak blíží tvorbě Tima Burtona.

Zařazení do soutěžního programu SXSW není jediným zahraničním úspěchem tohoto působivého kraťasu. Za svou osobitou animaci a jedinečnou poetiku si na podzim minulého roku odnesl diváckou cenu švédského REX Animation Film Festivalu. Mimoto je nominovaný na cenu Českého lva v nově vzniklé kategorii Nejlepší animovaný film a zároveň se utká o Cenu Magnesia za nejlepší studentský film.

Dole najdete úchvatný trailer, který je stejně tak něžný jako morbidní.