Zámořské tržby zachraňují horory. Spasí i česká kina, která po 8 měsících konečně otevřela?

TOP 20 českých a slovenských kin 22. týden 2021 - COVID

Dočkali jsme se. Česká kina od pondělí 21. května konečně zase hrají. Sice jenom ta jednosálová, ale i to se počítá! První promítací týden byl podle očekávání opatrný a do znovuotevřených kinosálů se v uplynulých sedmi dnech přišlo podívat necelých 8 tisíc diváků.

První letošní žebříček víkendové návštěvnosti vyhrálo dánské oscarové drama Chlast, které v Česku premiérovalo loni v září, jen týden před uzavřením kin. Na Madse Mikkelsena a jeho partu pijáků se o víkendu přišlo podívat 822 diváků (celkem 5 934). Hned za nimi se umístila dvojice dalších osvědčených titulů z minulého roku. Druhé místo si vysloužilo české životopisné drama Šarlatán s 535 diváky (celkem 254 569) a na bronzovou příčku dosáhla tuzemská partnerská komedie Bábovky při 640 divácích (celkem 145 884).

Mezi šesticí premiérových novinek minulého týdne nechyběli ani dva žánrové tituly, kde hlavní roli hraje pomsta. Tím prvním je dánská multižánrová jízda o krvavé kauzalitě, v níž opět září Mads Mikkelsen. Jeho Rytíři spravedlnosti do sálů nalákali 407 diváků a díky tomu se vyšvihli na pátou příčku víkendové TOP 20. Hned za nimi se umístila pomstychtivá Carey Mulligan a její Nadějná mladá žena, která si z letošního oscarového klání odnesla sošku za Nejlepší scénář. Na šesté místo jí stačilo 362 návštěvníků.

Slovensko nabízí o něco bohatější žánrovou nabídku. Tamní topce nejnavštěvovanějších titulů sice vládnou animáky – první místo obsadili Tom a Jerry s 2 932 diváky a hned za ním se umístila Pixarovka Duša při 2 095 divácích, hned v závěsu se ale drží reboot videoherní značky Mortal Kombat. Brutální cesta za legendárním turnajem si vybojovala třetí pozici s 1 662 diváky. Stejně jako v Česku obsadila šestou příčku Nádejná mladá žena se 740 návštěvníky, sedmá je Milla Jovovich s videoherní adaptací Monster Hunter při 706 divácích a Rytieri spravodlivosti skončili s 214 diváky jedenáctí.

Zámořská kina mezitím zažívají velký návrat diváků. Dlouho očekávané a mnohokrát odkládané pokračování hororového hitu Tiché místo aktuálně láme všechny post koronavirové rekordy a fakticky zachraňuje tamní kinaře. Překvapivě hlasitá dvojka si jen v Americe přišla během otevíracího víkendu na 47,5 milionů dolarů. Celosvětové tržby k dnešnímu dni činí více než 79 milionů dolarů, Hodí se ale poznamenat, že se snímek zatím hraje jen ve dvanácti dalších zemích. U nás ho uvidíme 10. června. Ještě vyšší tržby by si pak mohla připsat třetí část duchařského fenoménu V zajetí démonů s podtitulem Na Ďáblův příkaz, jehož česká premiéra je naplánována na 24. června. Na Slovensku film hrají už od 3. června. Horory zkrátka jedou. Nezbývá než doufat, že se jim podaří nahnat diváky i do tuzemských kin. Takovou první malou vlaštovkou by mohla být britská historická duchařina Napětí, kterou ve čtvrtek uvedl CinemArt.

Svůj absťák po velkém plátně přišlo u české TOP 20 zahnat celkem 4 785 návštěvníků. Výraznějším číslům samo sebou chybí otevření multiplexů a zvučnější filmové tituly, přesto jde vidět, že diváci jsou zatím opatrní. Slovenská kina jsou na tom citelně lépe. Za uplynulý víkend si připsala 12 295 návštěvníků.