Česká kina uvádějí první letošní horor, kterým je mrazivá britská duchařina NAPĚTÍ

Pojďte se znovu bát do kin s historickou duchařinou navazující na tradici klasických nadpřirozených hororů

Londýn se noří do temnoty a s ním i stará chátrající nemocnice, v jejíchž ztemnělých útrobách se probudilo nelidské zlo. Do českých kin právě vstupuje britská historická duchařina NAPĚTÍ, která je zasazená do starobylého špitálu během celonárodního výpadku elektřiny. Kritiky oslavovaný nadpřirozený horor stavící na reálných traumatech je staromilskou poctou klasickým duchařským příběhům (nejenom) z Anglie.

Během 70. let minulého století ve Velké Británii často docházelo k odstávkám proudu. Ty nezřídka trvaly i tři dny. Jejich účelem bylo šetřit elektřinu v době protestů a stávek těžařů. Při jednom takovém výpadku nastoupí na svou první noční směnu i začínající sestřička Val. Nemocnice, kam byla přiřazena, se pomalu rozpadá a většina pacientů už byla převezena jinam. Jejím úkolem je dohlédnout na ty zbývající v poloprázdné budově ponořené do absolutní tmy. Mezi tamními zdmi je ale pohřbeno temné tajemství a s ním i zlovolné síly, které naivní ošetřovatelka probudila svou nevinností.

Mrazivý snímek důmyslně využívající přirozeného strachu se nese v duchu žánrových klasik jako Žena v černém nebo Ti druzí a spojuje v sobě všechny tradiční propriety nadpřirozeného filmu s aktuálním tématem moci a jejího zneužívání. Napětí natočila režisérka a scénáristka Corinna Faith jako svůj celovečerní debut. Sama svoji prvotinu popisuje jako klasickou duchařinu s moderním feministickým přesahem o umlčených hlasech, které už nehodlají být zticha. Hlavní role se ujala vycházející hvězda Rose Williams, jež na sebe upozornila v seriálech Království, Medicejové nebo Noční závod. Ve filmu si dále zahráli Emma Rigby, Charlie Carrick, Gbemisola Ikumelo, Nuala McGowan nebo Diveen Henry.

Napětí ode dneška najdete v kinech po celé České republice. Tak neváhejte a přijďte se bát. V přítmí kinosálů horory chutnají nejlíp.