GODZILLA VS. KONG vrací diváky zpátky do zámořských kin

Tenhle monster biják chce na velkém plátně prostě vidět každý

Legendární atomový ještěr se svým opičím protivníkem zachraňují kina. Velkolepý střet filmových ikon překonal veškerá očekávání a stal se vůbec nejvýdělečnějším snímkem od vypuknutí pandemie covidu-19. Za první čtrnáct dnů promítání utržila monster mlátička Godzilla vs. Kong celosvětově úctyhodných 285.4 miliónu dolarů. Což je číslo srovnatelné s výdělky kin v dobách dávno před koronakrizí.

Jen v Americe během pětidenního velikonočního otvíráku vydělalo čtvrté pokračování MonsterVerse hezkých 48.5 miliónů dolarů a jde o vůbec nejsilnější tamní start za uplynulý covidový rok. Godzilla s Kongem jsou obrovským hitem také v Číně, kde jejich duel otevřel za 69.2 miliónů a za uplynulé dva týdny celkem vydělal 136.5 miliónů. U Legendary Pictures a Warner Bros. si musí mnout ruce nadšením, protože na asijský trh obě studia cílila primárně. Právě z Číny si totiž předchozí díl Godzilla II Král monster odnesl více než třetinu celkových tržeb (66 miliónů za premiérový víkend, 135 miliónů celkem). Ty se jeho následovníkovi podařilo překonat navzdory koronaviru prakticky okamžitě.

Kasovní úspěch snímku dává kinařům i hollywoodský studiím naději, že se blýská na lepší časy a diváci jsou konečně připraveni vrátit se zpátky do kin. Nečekané výdělky Godzilly vs. Konga dokonce vedly k výraznému nárůstu cen akcií předních amerických kinořetězců jako je AMC, Imax a Cinemark. Sukces filmu pocítilo i samotné HBO Max, kde premiéroval paralelně s kiny. Podle dat vyplývajících z průzkumu ratigové společnosti Samba TV, si monstrózní duel během velikonoční premiéry pustilo 3.6 miliónů domácností a stal se tak bezkonkurenčně nejúspěšnějším titulem streamovací služby. Jen pro srovnání, premiéru Wonder Woman 1984 sledovalo 2.2 miliónů domácností a Ligu spravedlnosti Zacka Snydera 1.8 miliónů. Snad tedy nad očekávání dobré výsledky povedou k prodloužení smlouvy s japonským studiem Toho, které vlastní práva na většinu Titánů z MonsterVerse, a dočkáme se dalšího pokračování.

A kdy se na aktuálního rekordmana budeme moci konečně podívat i u nás? Zatímco slovenská premiéra je naplánována na 22. dubna, s tuzemským uvedením to příliš nadějně nevypadá. Uvidíme, co přinese rozvolnění momentálních opatření a druhá polovina měsíce. Na otevření kin si ale pravděpodobně budeme muset ještě nějakou dobu počkat. Nezbývá než doufat, že český distributor Godzillu vs. Konga nasadí navzdory výraznému zpoždění. Jestli se totiž zahraniční recenze na něčem skutečně shodnou, je to fakt, že tenhle monster biják prostě potřebuje co největší možné plátno.