MEG 2 bude velkolepější než jednička, slibuje režisér Ben Wheatley


Není to tak dávno, co jsme se nadšeně podivovali tomu, že dvojku akčního hitu MEG: Monstrum z hlubin natočí Ben Wheatley. Britský filmař, který momentálně slaví festivalový úspěch s ekologickým folk hororem In the Earth, patří mezi ty nejméně předvídatelné tvůrce současnosti. Jeho filmy nejsou primárně určené masám, ale specifickému okruhu diváků. Často si v nich provokativně pohrává s diváckým očekáváním i žánrovými konvencemi, ze všeho nejvíc ale klade důraz postavy a lidský úděl. Takže přirozeně je zatěžko říct, co od jeho pokračování žraločího velkofilmu můžeme očekávat. Wheatley se každopádně nechal slyšet, že MEG 2 bude ještě větší než jeho předchůdce.

Režisér se v rozhovoru pro online magazín ComicBook.com nechal slyšet, že rozhodně hodlá pokračovat v tradici původního filmu. Diváci se tak nemusejí bát, že by dostali něco jiného jenom proto, že jde o jeho další film. „Určitě nechci točit něco, co by fanoušci nepoznali,“ ujišťoval.  Zároveň prozradil, že je pro něj dvojka Mega příležitostí vyzkoušet si akci v doslova šíleném měřítku. „Oproti Křížové palbě, která pro mě byla z hlediska akce jako všechny Vánoce dohromady, je tohle jednoduše neskutečné. Už jen při tvorbě storyboardů a přemýšlení nad tím vším si říkám ‚Oh‘, to je prostě… Cítím velkou zodpovědnost za to, aby snímek obsáhl všechno, co fanoušci velkých žraloků očekávají,“ dodal. Severu Den of Geek pak naznačil, že by se v pokračování mohlo objevit megalodonů hned několik.

Na lov největšího mořského predátora znovu vyrazí většina osazenstva Monstra z hlubin. A to včetně hlavní hvězdy Jasona Stathama, který se na pokračování bude podílet i kreativně. Finální scénář k snímku opět napsali bratři Jon a Erich Hoeberovi podle původního konceptu Deana Georgarise. MEG vychází ze stejnojmenné knižní série spisovatele Steva Altena. Ta momentálně čítá sedm částí a na osmé její autor usilovně pracuje. První film stál okolo 150 miliónů dolarů a celosvětově utržil víc než 530 miliónů. Rozpočet druhého dílu se pak odhaduje okolo 180 miliónů. Jen pro srovnání, Wheatleyho nejdražší film, netflixovská adaptace gotického románu Daphne Du Maurier Rebeka, vyšla na 18 miliónů.

Návrat obávaného pravěkého megalodona z Mariánského příkopu je momentálně ve fázi preprodukce a pokud vše půjde podle plánů, dočkat bychom se ho mohli už příští léto. My se rozhodně nemůžeme dočkat, jak se Wheatley s parybou popere při budžetu stonásobně vyšším, než s jakým byl zvyklý operovat doposud.