Dechberoucí nervák KYSLÍK je konečně online na Netflixu

Režisér Alexandre Aja se vrací s dalším intenzivním survivalem

Mélanie Laurent je zaživa pohřbená v kryogenní jednotce. Bez možnosti úniku a bez vzpomínek, do 90 minut musí najít cestu ven, jinak jí dojde vzduch. Režisér Alexandre Aja se po zvířecím nerváků Kořist vrací s dalším intenzivním surivivalem, kde vyměnil zatopený sklep s aligátory za stísněné futuristické prostory zdravotnické komory. Jeho klaustrofobická novinka nazvaná KYSLÍK právě vyšla na Netflixu a podle prvních reakcí jí rozhodně nedochází dech.

Tísnivý thriller francouzského žánrového specialisty sleduje mladou ženu jménem Liz, která se probudí v kryogenické komoře s rozsáhlou ztrátou paměti. Nemá nejmenší tušení, kdo je, ani jak se sem dostala. Rychle jí ale dochází kyslík. Aby dokázala přežít, musí si na všechno co nejdřív rozvzpomenout.

Sci-fi napínák Kyslík kombinuje frustrující snahu o přežití s marným hledáním řešení ve ztracených vzpomínkách. Film vychází ze scénáře Christie LeBlanc, o který se už dříve zajímala hollywoodská studia. Projekt měl původně vzniknout s Anne Hathaway v hlavní roli, ta ale odstoupila a byla nahrazena švédskou herečkou Noomi Rapace. Přesto z natáčení nakonec sešlo. Až po letech scénář mezi nerealizovanými projekty na serveru The Black List objevil Aja, kterého údajně nadchl způsob, jakým autorka zachytila usilovný boj o život. A jak se zdá, její text se mu neméně působivě podařilo převést i na televizní obrazovky.

První ohlasy mluví o tom, že Kyslík sice na poli survival filmů nepřináší nic nového, pořád ale jde o intenzivní podívanou, která místy doslova bere dech. Všichni chválí Mélanii Laurent za její maximálně přesvědčivý výkon a stejně tak vyzdvihují i Ajovu energickou režii. Na agregátoru recenzí Rotten Tomatoes si snímek aktuálně drží čerstvých 97%. Online si ho můžete pustit už teď na Netflixu.