Rosaria Dawson hledá syna v traileru postapokalyptické komiksovky DMZ

HBO Max mění Manhattan na válečnou zónu v ambiciózní minisérii podle věhlasné komiksové předlohy

Streamovací služba HBO Max se pouští do dalšího komiksového světa se seriálovou adaptací oslavované série DMZ scénáristy Briana Wooda a kreslíře Riccarda Burchielliho. Titulní zkratka, jež označuje demilitarizovanou zónu, se odkazuje na newyorkský ostrov Manhattan blízké budoucnosti, který se po vypuknutí druhé americké občanské války stal nevojenským pásmem. Ve skutečnosti se ale právě tady odehrávají ty největší hrůzy. A uprostřed toho všeho se zoufalá matka s tváří Rosarie Dawson snaží najít svého ztraceného syna.

Jak už premisa napovídá, čtyřdílná minisérie se výrazně odkloní od své předlohy. Místo osudů reportéra Mattyho Rotha bude sledovat pokřivenou nepřátelskou zónu, kde se denně bojuje o přežití, optikou medičky Almy Ortegy, která se stane malým symbolem naděje ve světě absolutní beznaděje. Vůbec první upoutávka ambiciózní adaptace se pak snaží divákům přiblížit nehostinný prostředí izolovaného ostrova a prodat apokalyptickou auru celého projektu. Nicméně navzdory silné hrdince se nemůžu zbavit dojmu určité generičnosti, jež má na míle daleko ponurosti původního komiksu. A neodpustím si poznamenat, že i tomu Carpenterovi se s mnohonásobně nižším rozpočtem podařilo vytvořit daleko sugestivnější atmosféru futuristického Manhattanu utopeného v naprostém chaosu. Ale uvidíme, třeba výsledek příjemně překvapí.

Seriál totiž vznikl pod dohledem shorunnera Roberta Patina, který má za sebou televizní pecky jako Zákon gangu nebo Westworld. Režie jednotlivých epizod se ujali Ava DuVernay (Sama v prázdnotě, Když nás vidí) a Ernest R. Dickerson (Rytíř démon, Živí mrtví). Vedle Dawson se v hlavních rolích objeví Benjamin Bratt (Demolition Man, 24 hodin: Dnes neumírej), Hoon Lee (Banshee) nebo Venus Ariel.

Online premiéra DMZ je naplánována na 17. března 2022, kdy by měl být komplet uveden na HBO Max. Ještě předtím ale bude několik epizod promítnuto na texaském festivalu South by Southwest.