GODZILLAPEDIE | PLANETA PLNÁ MONSTER

Kapesní průvodce MonsterVerse

Godzilla. Slovo, které se stalo synonymem nejen pro japonské tokusatsu (speciální efekty využívající tzv. suitmaci – člověka v kostýmu), ale monster filmy obecně.

Za vznikem tohoto legendárního kaiju stála pětice nesmírně talentovaných mužů – producent Tomoyuki Tanaka, režisér Ishiro Honda, trikař Eiji Tsuburaya, herec Haruo Nakajima a skladatel Akira Ifukube. Ti svým společným projektem trvale ovlivnili celý filmový průmysl.

Godzilla se stal vůbec prvním produktem japonské popkultury, co komerčně uspěl v zámoří a plnil kinosály po celém světě. Objevil se celkem ve 36 filmech (včetně Godzilla vs. Kong, co dorazí příští rok), což z něj dělá nejstarší a nejdelší sérii v dějinách kinematografie.

Protože v našich kinech aktuálně řádí Godzilla II Král monster, podíváme na několik klíčových pojmů ze světa MonsterVerse, kde naši planetu ovládají Titáni. A jakožto jejich krále, skloňujeme Godzillu podle mužského vzoru předseda.


GODZILLA

Těžké kroky tohoto gigantického ještěra zmutovaného intenzivními testy jaderných zbraní se vůbec poprvé rozduněly 3. listopadu 1954. Padesátimetrové monstrum s atomovým dechem, které vystoupilo z moře, za sebou nechávalo jen zkázu a radiaci.

Godzilla byl koncipován jako metafora nukleárního zbrojení a stejně tak reflexe dobové ztráty národních tradic. Postoj k tomuto prehistorickému monstru se však v průběhu následujících let proměňoval a z nezastavitelné hrozby se stal milovaný ochránce planety a naopak. Jeho původní japonské jméno Gojira představuje sloučeninu slov gorira (gorila) a kujira (velryba), protože v preprodukční fázi se o něm mluvilo jako o kříženci gorily s velrybou.

Titanus Gojira ze současného MonsterVerse univerza je stejně aktuální jako původní Godzilla. Reflektuje soudobé problémy klimatických změn a představuje antihrdinu – děsivou přírodní sílu, která jen zdůrazňuje, že tuhle planetu neovládá člověk. Veškerou rovnováhu dokáže obnovit jen sama příroda a její Titáni.

Oproti remaku z roku 1998 respektuje vzhled nového Godzilly své japonské předchůdce a se svou výškou trumfl v roce 2014 všechny dosavadní inkarnace tohoto jaderného leviathana. Jen o dva roky později ho ale předběhl japonský Shin Godzilla o celých 10,5 metru a Godzilla Earth z nedávné anime trilogie se tyčil dokonce do výšky rovných 300 metrů. V Godzille II se Král monster dočká dalšího upgradu a výšky 119,8 metrů.

První výskyt Godzilla (Gojira, 1954)
TRAILER


MOTHRA

Jestliže je Godzilla králem monster, pak je Mothra jejich královnou. Životní cyklus Mothry začíná ve formě larvy, co se líhne z vajíčka. V tomto stadiu dokáže vylučovat pevnou nit podobnou hedvábí, kterou využívá jako zbraň, ale taky k tvorbě kokonu nezbytného pro přeměnu do finální podoby nočního motýla. Obvykle bývá doprovázena drobnými vílami dvojčaty, které ji vzývají písní Mosura no uta. Pro svou barevnost je Mothra považována za nejkrásnější kaiju vůbec.

Tajná organizace Monarch přišla do kontaktu s druhem Titanus Mosura poprvé v roce 2009. Na základě mytografických studií narazili v horách čínské provincie Jün-nan na Chrám můry, kde doktorka Emma Russell (Vera Farmiga) při sledování tajemné bioakustické stopy objevila gigantický kokon s tlukoucím srdcem. 

První výskyt Mothra (Mosura, 1961)
TRAILER


RODAN

Gigantický prehistorický ptakoještěr, který se líhne hluboko pod zemí. Jeho jméno je smrštěním slova pteranodon, což odkazuje na pravěkého živočicha z období křídy, a jeho japonský fonetický přepis Ladon zároveň poukazuje na obludného draka z řecké mytologie. Rodanovou největší zbraní je zvuková rázová vlna, kterou dokáže vyvolat mácháním obřích křídel.

Zatímco ve svém vůbec prvním filmu byl poražen pomocí sopečných erupcí, Titanus Rodan naopak hibernuje uvnitř nečinné sopky na portorickém ostrově Mona. Vědci z Monarchu ho sledují od roku 1991, kdy kolem sopky vybudovali karanténní zónu. Pro jeho agresivní povahu a pyrokinetické schopnosti o něm legendy mluví jako o Ohnivém démonovi nebo Zplozenci ohně.

První výskyt Rodan (Sora no daikaijû Radon, 1956)
TRAILER


KING GHIDORAH

Monstrum Nula, Král teroru, Zlatý král, Bůh prázdnoty nebo Požírač planet. To je jen několik přízvisek pro King Ghidoraha, který svým vzhledem připomíná japonského draka. Jeho tělo je pokryté zlatými šupinami, má tři hlavy, dva ocasy, křídla místo rukou a jeho primární zbraní je gravitační paprsek.

Ghidorah je prastarou bytostí z vesmíru, která je zodpovědná za zničení celých civilizací. Několikrát se dokonce stal nástrojem destrukce v područí jiných mimozemských ras. Jeho jméno je odvozené z japonského fonetického přepisu slova hydra. King Ghidorah je úhlavním nepřítelem Godzilly.

Titanus Ghidorah, starobylé monstrum neznámého původu, spočívá pod neustálým dohledem Monarchu ve své ledové hrobce uprostřed Antarktidy. V jeho spisu stojí výstižná poznámka „Ďábel má tři hlavy.“

První výskyt Ghidorah, the Three-headed Monster (San daikaijű: Chikyu saidai no kessen, 1964)
TRAILER


KONG

Legendární op, který byl předurčen k boji se samotným králem. Postavu King Konga stvořil americký režisér, scénárista, producent a letec Merian C. Cooper společně s králem britské detektivky Edgar Wallacem. Chtěli tak navázat na úspěch filmové adaptace Doylova Ztraceného světa (1925). Cooperův snímek s přelomovými efekty Willise O‘Briena z roku 1933 se stal hitem, který King Kongovi zajistil nesmrtelnost. O tři dekády později na něj získalo práva japonské studio Toho, aby nechali změřit Kongovu sílu s Godzillou. A přestože se objevil jen ve dvou filmech, stal se nedílnou součástí jejich kaiju univerza.

Titanus Kong z Ostrova lebek je poslední svého druhu. Tyčí se do výšky necelých dvaatřiceti metrů a stojí na straně lidí. Neváhá však zabíjet ty, kteří se postaví proti němu nebo jeho domovině. Monarch se o něm dozvěděl poprvé v roce 1973, když zkoumali neprobádané kouty Jižního Pacifiku. Epický střet Konga s Godzillou nás čeká na jaře příštího roku.

První výskyt King Kong (1933)
TRAILER


MUTO

Termín užívaný organizací Monarch je akronymem pro „Massive Unidentified Terrestrial Organism.“ Jde o souhrnné označení dávných monster, které byly považovány za vyhynulá a ještě nemají svá jména. Zprvu tak označovali i Godzillu. MUTO se nakonec vžilo jako název pro dvojici gigantických parazitických organizmů živících se radiací, kteří nikdy nedostali žádné oficiální jméno. Jejich matka je označována jako MUTO Prime. Od ničivých událostí v San Francisku z roku 2014 se namísto tohoto zastaralého termínu užívá pojmenování Titán.

První výskyt Godzilla (2014)
TRAILER


MONARCH

Pojítko všech filmů MonsterVerse. Tato tajná vědecká organizace byla založena neoficiálně a v tichosti roku 1946 prezidentem Harry S. Trumanem. Jejím účelem bylo lovit a studovat masivní neidentifikovatelné pozemské organismy MUTO. Vůbec prvním takovým MUTEM, kterého Monarch zkoumal, byl Shinomura – parazitické monstrum kolektivní inteligence, které se skládalo z malých radioaktivních organismů. Přestože je veřejnost považuje zodpovědné za události v San Francisku, Monarch nadále monitoruje všechna dosud známá monstra a aktivně pátrá po nových. Jejich mottem je „Objevovat a bránit ve věku monster.“

Na časovou osu klíčových momentů z historie Monarchu se můžete podívat tady.