Universal a Blumhouse natočí další Věc!

Polárníci budou bojovat o život v nové adaptaci novely Johna W. Campbella

Roku 1937 převzal spisovatel John W. Campbell vedení magazínu Astounding Science Fiction. Svým přístupem, zaměřením na přírodní vědy a lidskou společnost nastartoval Zlatý věk science fiction, který se datuje mezi lety 1938 – 1946. Jen o rok později publikoval svou nejznámější novelu Kdo je tam? (Who Goes There?) o skupině polárníků, kteří na Antarktidě objeví podivnou mimozemskou entitu imitující nejrůznější tvary. Ta se později stala předlohou jak pro klasickou The Thing from Another World (1951), tak kultovní Věc Johna Carpentera (1982) a její prequel Věc: Počátek (2011).

Novela Kdo je tam? je ale ve skutečnosti jen zkrácenou verzí původního příběhu, který byl upraven z důvodu publikace textu v magazínu. Campbellův originální rukopis s názvem FROZEN HELL byl dlouhá léta považován za ztracený a objevit se ho podařilo teprve nedávno. O jeho vydání se v roce 2018 postaral spisovatel John Gregory Betancourt prostřednictvím kickstarterové kampaně.

Frozen Hell, které je o celých 45 stran delší, představuje alternativní verzi Campbellovy klasické novely. Výrazně ji rozšiřuje, přidává nové postavy a staví ji do jiných souvislostí. Právě tento rukopis hodlá zfilmovat studio Universal společně s Jasonem Blumem. Novinku, se kterou jako první přišel producent Alan Donnes, včera potvrdil i sám Betancourt se slovy, že se celý projekt rychle hýbe kupředu.

Nová Věc bude vůbec první adaptací Campbellovy kompletní předlohy a měla by být zcela odlišná svých předchůdců. Donnes ale slíbil, že „bude obsahovat to nejlepší z The Thing from Another World od RKO, klasiky Johna Carpentera i obou novel Frozen Hell a Kdo je tam?“. Pokud by se Universalu s Blumhousem skutečně podařilo postavit Věc do zcela nového kontextu, tak jako to dokázala znovuobjevená předloha, rozhodně by nemuselo jít o zbytečné zpracování. Konkurovat Carpenterovu majstrštyku bude ale zatraceně těžké.