Netflix chystá léto plné hrůzy s Ulicí strachu od R. L. Stinea


Příští rok se na Netflixu dočkáme léta plného hrůzy. Streamovací gigant totiž od Disneyho koupil práva na filmovou trilogii FEAR STREET, natočenou podle knižní série Ulice strachu od populárního autora young adult hororů R. L. Stinea. Streamer hodlá v příštím roce uvést všechny tři části s měsíčním odstupem jako součást tematického programu The Summer of Fear. Se zprávou přišel server Deadline.

Studio 20th Century Fox chtělo filmy původně uvést v běžné kinodistribuci, po odkoupení společnosti Disneyovským konglomerátem z plánů ale sešlo. Producenti Peter Chernin a Jenno Topping se proto rozhodli pro odlišný model distribuce a podepsali smlouvu s Netflixem.

Celá trilogie vznikla pod režijní taktovkou Leigh Janiak, která na sebe upozornila hororově laděným dramatem Svatební cesta. Společně se svým kolegou Philem Graziadeiem (Svatební cesta) k celé trilogii napsala i scénář. V hlavních rolích uvidíme Gillian Jacobs (Zpátky do školy), Sadie Sink (Stranger Things), Kianu Madeiru (Sacred Lies), Matthewa Zuka (Doom Patrol) nebo Darrella Britt-Gibsona (Tři billboardy kousek za Ebbingem).

Jednotlivé části se budou odehrávat ve třech odlišných časových období. První část nás vezme do roku 1994, kdy městečkem Shadyside otřese hrůzná událost. Parta teenagerů si všimne, že se její okolnosti až příliš podobají děsivým incidentům z minulosti. Pokud celé záhadě nepřijdou na kloub včas, zločiny se budou opakovat.

Druhý díl se přenese tábora Nightwing, kde se pravidelně scházejí děti a vedoucí z rivalizujících měst Shadyside a Sunnyvale. Roku 1978 ale budou muset veškerou nevraživost odložit stranou, protože dávná hrůza spojující obě města, znovu ožije.

Závěrečný film se pak vrátí v čase až do roku 1666, kdy v malém koloniálním městečku propukne hysterický hon na čarodějnice. Jedna z obětí krvavých procesů na obyvatele uvrhne strašlivou kletbu, která přetrvává po staletí. Bude na mladých vyšetřovatelích z roku 1994, aby ji zlomili.

Světoznámá série Ulice strachu nastartovala hvězdnou kariéru R. L. Stinea. Příběhy z fiktivního městečko Shadyside, čelícího lidským i nelidským hrůzám, začaly vycházet roku 1989 a jsou natolik populární, že je Stine píše dodnes. Celosvětově se prodalo více než 80 miliónů výtisků. Původní řada, z níž bude filmová trilogie vycházet, čítá celkem dvaapadesát knih. Většina z nich byla přeložena i do češtiny a vyšla v rámci milované knižní série Stopy hrůzy.

Stine ale není jediným autorem dobových young adult hororů, na kterého si Netflix brousí zuby. Režisér Mike Flanagan pro streamovací službu momentálně připravuje seriálovou adaptaci hrůzostrašné novely Půlnoční klub, která u nás také vyšla jako součást Stop hrůzy.

Filmová trilogie Fear Street vyjde na Netflixu v létě 2021.