Na co koukat o víkendu

Novinky na českém streamu

Streamovací služby opět nadělují. Tento týden si svou českou premiéru odbyly hned čtyři žánrové tituly. Mezi nimi najdeme čerstvou novinku od autora mimořádně povedené scifárny Výchozí bod, stylový mládežnický thriller ze sousedního Polska nebo vůbec první jihokorejský sci-fi blockbuster. Vedle novinek na Netflixu přibyla i nestárnoucí klasika od Romana Polanského.


ČISTIČI VESMÍRU (2021)

Vesmír je plný cenného odpadu, za kterým se honí čtveřice nejlepších popelářů celé sluneční soustavy. Při svém posledním zásahu objeví sedmiletou androidku, která by jim mohla hodit pořádný balík. Kdyby jenom neskrývala nebezpečné tajemství a nehledala ji celá vesmírná stráž. Na Netflixu přistála jihokorejská space opera Čističi vesmíru, která slibuje epickou podívanou plnou robotů, zběsilé akce a vesmírných přestřelek.


BLISS (2021)

Greg (Owen Wilson) se snaží vypořádat se svým zpackaným životem. Všechno se změní v momentě, když potká tajemnou Isabel (Salma Hayek). Ta ho přesvědčí, že krutý svět, v němž žije, je pouhá počítačová simulace. Společně proniknou zpět od reality, kde si začnou užívat života ve vyšší společnosti. Nově nalezená blaženost se ale brzy začne prolínat s temným světem, který Greg nechal za sebou. Filmová novinka Mika Cahilla zajímavě převrací naruby klasickou ideu simulované reality coby zdroje úniku a slibuje divokou žánrovou jízdu připomínající techno-depku Černé zrcadlo. Snímek Bliss vychází na Prime Video.


VŠICHNI MOJI PŘÁTELÉ JSOU MRTVÍ (2020)

Zakázané ovoce chutná nejvíc. Své o tom ví parta kamarádů, co se rozhodla oslavit konec rok divokou party plnou alkoholu a mládežnického dovádění. Nespoutaná zábava se ale brzy promění v řetězec bizarních událostí vedoucí v hotový novoroční masakr. Nenechte si ujít nadmíru zábavný teen thriller s nečekaným rozuzlením. Osobitý debut polského režiséra Jana Belcla Všichni moji přátelé jsou mrtví najdete online na Netflixu.   


ĎÁBELSKÁ HARMONIE (2019)

Občas se na HBO GO objeví zajímavé žánrové kraťasy. Jedním z nich je i čtrnáctiminutový snímek britského autora Dylana Holmese Williamse Ďábelská harmonie, za který byl oceněn na prestižním festivalu Sundance. Podivínská kapitánka středoškolského pěveckého klubu se v něm stane terčem šikany. Jenže nikdo z tyranů nemá ani potuchy, že její sbor vládne nadpřirozenou mocí a dívka ji neváhá využít pro svou pomstu.


ROSEMARY MÁ DĚŤÁTKO (1968)

Nově do online filmotéky Netflixu přibyla také slavná adaptace románu Iry Levina, Rosemary má děťátko. Tenhle uhrančivý kousek Romana Polanského je jedním z těch vzácných případů, které navzdory svému stáří neztratily nic ze své působivosti. Díky osobité režii, důmyslné kameře, skvělým hercům a působivé hudbě dokáže i po více než padesáti letech udržet svoje diváky v konstantním napětí a strhnout je hutnou atmosférou plnou tísně a nejistoty. Kdo ví, možná s tím má co dočinění i nějaká dobová magie. V roce 1968 totiž vznikly hned tři nestárnoucí klasiky žánru. Vedle Rosemary to byla ještě Noc oživlých mrtvol od George A. Romera a Spalovač mrtvol Juraje Herze.