FEAR STREET: Filmová adaptace kultovní Ulice strachu láká první upoutávkou

Streamovací gigant o prázdninách otevře tematické léto plné hrůzy

Tři filmy, tři týdny a jeden vražedný příběh. Netflix oficiálně otevírá svůj tematický letní program The Summer of Fear s první upoutávkou filmové trilogie natočené podle populární knižní série Ulice strachu od legendárního autora mládežnických hororů, R. L. Stinea. Retro horor FEAR STREET nás zavede do fiktivního města Shadyside, jehož obyvatelé už po tři století čelí nelidským hrůzám vyvolaných dávnou kletbou. Streamer uvede všechny tři části v průběhu července.

Jednotlivé filmy jsou rozděleny do tří časových období. První z nich se odehrává v roce 1994, kdy ohijským městečkem otřese hrůzná tragédie. Parta teenagerů si všimne, že se její okolnosti až příliš nápadně podobají děsivým incidentům z minulosti. Pokud celé záhadě nepřijdou včas na kloub, historie se bude opakovat.

Druhý díl se přesune do letního tábora Nightwing, kde se pravidelně scházejí děti a vedoucí z rivalizujících komunit Shadyside a Sunnyvale. Roku 1978 ale budou muset veškerou nevraživost odložit stranou, protože dávná hrůza spojující minulost obou města znovu ožije.

Závěrečná část se pak vrátí v čase až do roku 1666, kdy v malém koloniálním městečku propukne hysterický hon na čarodějnice. Jedna z obětí krvavých procesů na obyvatele uvrhne strašlivé prokletí, které přetrvává i po staletích. Bude na mladých vyšetřovatelích z roku 1994, aby ho zlomili.

Celá trilogie vznikla pod taktovkou režisérky Leigh Janiak, jež na sebe upozornila hororově laděným dramatem Svatební cesta. Společně se svým kolegou Philem Graziadeiem (Svatební cesta) k trojici snímků napsala i scénář. Projekt byl vyvíjen pro studio 20th Century Fox, které ho původně chtělo nasadit do běžné kinodistribuce. Společnost ale odkoupil Disney a z plánů nakonec sešlo. Producenti Peter Chernin a Jenno Topping se proto rozhodli pro odlišný model distribuce a podepsali smlouvu s Netflixem. V hlavních rolích se představí Gillian Jacobs, Sadie Sink, David W. Thompson, Kiana Madeira, Ashley Zukerman, Charlene Amoia, Jeremy Ford, Darrell Britt-Gibson, Matthew Zuk nebo Emily Rudd. Obsazení doplní Maya Hawke, která si tu, soudě podle upoutávky, střihne podobnou roli jako Drew Barrymore ve Vřískotu.

Kultovní knižní série Ulice strachu nastartovala hvězdnou kariéru R. L. Stinea. Strašidelné příběhy ze Shadyside začaly vycházet v roce 1989 a jsou natolik populární, že vznikají dodnes. Celosvětově se jich prodalo více než 80 miliónů výtisků. Původní řada, z níž filmová trilogie vychází, čítá celkem dvaapadesát knih. Většina z nich byla přeložena i do češtiny a vyšla v rámci milované knižní řady Stopy hrůzy.

Fear Streat na Netflixu odstartuje 2. července, následující pokračování vyjde 9. července a celý příběh se uzavře 16. července. Sám Stine je z adaptace nadšený a mluví o ní jako o vzrušující podívané plné napětí a hrůzy, která překvapí nejednoho čtenáře. Původní knihy jsou totiž určené dětem od 13 let, zatímco filmy si vysloužily eRkový rating.