SHOKY & MORTHY: První dojmy z nové žánrovky režiséra Andyho Fehu

Jak se povedla filmová novinka od režiséra hororu Nenasytná Tiffany a web thrilleru Pěstírna?

Všichni YouTubem povinní se sešli na poslední velké akci, aby natočili internetovou senzaci ze záhadami opředeného úseku dálnice D1. Co se děje u Devíti křížů a jak tamní nehody souvisí legendou o Krvavé nevěstě? Do českých kin tento týden vstupuje osobitá buddy komedie SHOKY & MORTHY: POSLEDNÍ VELKÁ AKCE od režiséra Andyho Fehu. První ohlasy jsou venku a podle reakcí novinářů se můžeme těšit na ojedinělý český úkaz, který je odvážnou a hlavně zábavnou variací na kultovní žánorvky.

Podle Mirky SpáčilovéMF Dnes dýchá z Shokyho & Morthyho stejně nakažlivá radost ze hry, jakou Fehu projevil už ve své prvotině Nenasytná Tiffany. Snímek si podle ní drží odstup, netlačí na žánrové šablony a s modelovými postupy jakých využívá například Záhada Blair Witch pracuje důvtipněji než většina vyvražďovaček. Spáčilová filmu udělila rovných 70% a označuje ho za zábavnou variaci na horory, kde vedle báječného Štěpána Kozuba herecky rozkvétá Tomáš Magnusek.

Mr. HladMovieZone o Poslední velké akci mluví jako o jednom z nejzajímavějších filmů roku. Podle něj jde o odvážnou a chytrou žánrovou podívanou, která dokáže být vtipná i opravdová, vysmívá se diváckému očekávání a nikdo si u ní není jistý, co přijde dál. Chválí Fehuovu svéráznou režii, fungující chemii mezi Kozubem a Jakubem Štáfkem nebo Magnuskův komediální výkon. Hladův redakční kolega Petr Cífka alis Cival pak o filmu píše jako o špičkové a poctivě české komedii, jejíž scénář zvládne prodat i svou hororovou rovinu. Oba se shodli na hodnocení 8/10.

Martin Jiroušek z kulturního deníku Ostravan Shokyho s Morthym označuje za originální splatter hororovou komedii, co má našlápnuto stát se filmovou událostí roku. Přirovnává ho ke slavným žánrovým titulům a Fehův projekt na domácí poměry označuje rovnou za unikát. Oceňuje režisérovu odvahu zacházet do krajností, chytrý scénář i meta reflexi současného českého showbyznysu a mediální generace. „Tam, kde se dříve pohybovali tvůrci amerických kultovních bijáků, najednou přichází i tento zatím ojedinělý český příspěvek,“ dodává.

Redakce magazínu Kulturio si dokonce pokládá otázku, jestli nejde rovnou o český film desetiletí. Michal Růžička ve své recenzi oslavuje všechny herce, chválí estetiku filmu a stejně tak dobře je nadšený z originálního mixu černého humoru s hororem a necenzurovanou brutalitou. Fehuova novinka si od něj vysloužila 8.8 bodů z 10 a označení silně nadčasového snímku.

Divoký hon dvou neurvalých youtuberů za slávou z produkce cenou Emmy ověnčené společnosti Bionaut tak vypadá na opravdovou letní senzaci. Ostatně, už brzy se o tom budete moci přesvědčit sami. Shoky & Morthy: Poslední velká akce dorazí do kin ve čtvrtek 5. srpna.