Vyšla první ukázka na novou seriálovou adaptaci kultovního komiksu SANDMAN

Na Netflix se řítí ikonický hrdina Sandman a v první ukázce působí děsivě

Po Amerických bozích přichází na (nejen) televizní obrazovky další adaptace literární předlohy od slavného fantasy spisovatele Neila Gaimana. Tentokrát se bude jednat o jeho velmi populární komiksovou sérii nazvanou SANDMAN, kterou si Netflix objednal už v roce 2019 a teď to vypadá, že se pomalu blíží datum premiéry. Sandmana vydávalo nakladatelství DC Comics mezi lety 1989 až 1996 a to konkrétně pod speciální sekcí Vertigo, ve které vycházely komiksy, které kvůli dospělému obsahu (např. nahota, drogy či explicitní nadávky) nezapadaly mezi tradiční přístupná díla nakladatelství.

Vycházel tam také např. Lucifer, který má aktuálně divácky velmi úspěšnou seriálovou adaptaci taktéž na Netflixu. Možná právě kvůli jeho úspěchu se teď dočká svého zpracování také Sandman. Mezi další vlajkové lodě Vertiga patřil mimo jiné i Hellblazer, který byl zfilmován jako Constantine s Keanu Reevesem nebo jako seriál s Mattem Ryanem. Ten se ale nesetkal s velkým úspěchem a skončil po jedné sérii. Netflix odhalil první teaser na Sandmana v rámci své virtuální akce nazvané Tudum, podle ikonického zvuku, kterým služba uvozuje každý film. Online událost trvala přes tři hodiny a vystoupili na ní herci, scénáristi i režiséři představující svoje chystaná díla. S českými titulky si ji můžete celou přehrát zde.

Samotná ukázka z ambiciózního seriálu podle ikonického komiksu je poněkud kryptická a mnoho toho neprozrazuje, zato ale naznačuje, že by se měla věrně držet svojí předlohy. Jak už název napovídá, toto temné až hororové fantasy pojednává o Sandmanovi, kterému se také říká Sen nebo Morfeus. Ten je jedním z rodiny Věčných, kteří se tu údajně objevili na počátku věků ještě před bohy. V teaseru vidíme temný rituál s krví vedený kouzelníkem a šarlatánem Roderickem Burgessem, kterého hraje Charles Dance známý především ze Hry o trůny. Potom, co místo Smrti vyvolají právě Sen, jej uvězní do skleněné klece. A jak uvádí oficiální synopse, titulní hrdina sice uteče, jeho problémy tím ale teprve začnou.

Přesné datum premiéry zatím není specifikováno, Netflix ale ubezpečuje, že by to mělo být už brzy. Výsledek může dopadnout různě. Původní komiks je přece jenom velmi imaginativní a často dějově složitý, a nebude jednoduché jeho atmosféru přenést na obrazovky. Než vyjde, doporučujeme si přečíst předlohu, která vyšla česky u komiksového nakladatelství Crew.