ZÁVĚJE SMRTI | 8 SNĚŽNÝCH HORORŮ NA SVÁTEČNÍ SLEDOVAČKU

Na co koukat o svátcích

Ať už budou Vánoce bílé nebo ne, připravili jsme pro vás sváteční playlist těch nejlepších sněžných hororů, které najdete online na českém streamu. Venku si může klidně pršet, s touhle osmičkou žánrových tipů vás doslova zasypou závěje filmové hrůzy.

Inspirovat se ale můžete i naším tematickým výběrem vánočních žánrovek z loňského roku nebo speciální epizodou redakčního podcastu Planet Dark, která nabízí hotovou nadílku svátečních tipů.

CHATA (2019)

Dobře situovaný psycholog Richard se snaží sblížit své dvě děti se svou novou partnerkou Grace. Vydávají se proto strávit rodinný víkend na odlehlé chatě v horách. Když ale Richard musí nečekaně odjet za prací, zůstává Grace uprostřed sněhových závějí sama s dětmi. A taky se vzpomínkami na temnou minulost. Anglicky mluvený debut rakouské režisérské dvojky Severin Fiala a Veronika Franz (Dobrou, mámo) je precizně vystavěný psychologický horor s krajně znepokojivou aurou. Svou hutnou atmosférou i skličující izolovaností ve sněhových závějích nejednou připomene Kubrikovo fenomenální Osvícení. Online si snímek můžete pustit na Netflixu, Google Play nebo iTunes.

VĚC (1982)

John Carpenter, Kurt Russell a legendární horor z Antarktidy. Co by to bylo za sněžný výběr bez výletu za norskými polárníky. Ti totiž v ledu objevili podivnou věc, která si na nich smlsla a teď si brousí zuby na vedlejší americkou expedici. Člověk je totiž tím nejteplejším místem k úkrytu. Jen málokterý snímek se pyšní natolik mrazivou atmosférou jako Carpenterova filmová verze slavné povídky John W. Campbella Jr. Všudypřítomná paranoia, skličující chlad i všeobepínající bílá prázdnota jeho adaptaci propůjčují neutichající hrůzu, zatímco úžasné triky, minimalistická hudba i brilantní kamera z ní dělají přímo děsuplnou podívanou. Je jedno, jestli Věc vidíte poprvé nebo třeba popadesáté, ten vtíraví pocit strachu se dostaví při každém zhlédnutí. Svého času filmový propadák, který dneska nikdo neoznačí jinak než kultovní, najdete online na Google Play a iTunes.

OSVÍCENÍ (1980)

Už jsme ho zmínili, tak tady je. Stephen King se možná ošívá při zmínce téhle filmové klasiky, diváci jsou naopak na větvi z hutné atmosféry a způsobu, jakým režisér Stanley Kubrick dává nahlédnout do degradující mysli stagnujícího spisovatele a sezónního správce zimou odříznutého hotelu. Zneklidňující pocit tísně vyvolaný vyprázdněným prostorem a působivou audiovizuální stránkou ve vás zůstane ještě dlouho po zhlédnutí filmu. Online si ho můžete pustit v anglickém rozhraní Netflixu nebo na Google Play. Určitě se neostýchejte ponořit ani do předloze věrnější stejnojmenné minisérie z roku 1997, kterou podle scénáře samotného Kinga natočil Mick Garris. Minimálně nabízí zajímavou paralelu ke Kubrickově dílu.

30 DNÍ DLOUHÁ NOC (2007)

Každý rok se město na severu Aljašky na měsíc ponoří do tmy. Letošní zima však přinese i smrt. Místní obyvatelé nemůžou zastavit to, co přichází. Krvežízniví upíři se vydávají na šílenou žranici. Poslední nadějí lidského druhu je šerif Eben, jeho manželka Stella a hrstka lidí, co přežila první útok. Natočená podle stejnojmenného komiksu Stevea Nilese, 30 dní dlouhá noc je efektní a předloze věrná upířina, která svým krvesajným predátorům vtiskuje prapůvodní zrůdnost a divákům nabízí napínavou podívanou ze zamrzlého pekla, kde se krví rozhodně nešetří. Hvězdně obsazený vampýrský nervák pořídíte online na Prime Video, Google Play i iTunes.

ORPHAN (2009)

Vera Farmiga a Peter Sarsgaard už za sebou mají dost rodinných tragédií. Aby alespoň částečně zmírnili svoje utrpení, rozhodnou se k adopci osiřelé ruské dívky s neméně tragickým osudem. Jenže co je zprvu pro narušený domov požehnáním, se záhy mění v děsivou hru o holý život. Orphan je přímo ukázkový příklad toho, že psychologické horory dokážou na nervy zabrnkat leckdy víc, než kdejaký filmový přízrak. Znepokojivá atmosféra filmu, kterou jenom umocňuje zasazení do zimního období, vás podrobí funkčnímu psychickému teroru a ze siroty v podání Isabelle Fuhrman budete mít žaludek sevřený ještě dlouho po zhlédnutí filmu. Tuzemského diváka jistě potěší i česká stopa v podobě vedlejší role Karla Rodena. Sledujte online na iTunes.

MISERY NECHCE ZEMŘÍT (1990)

Paul Sheldon psal, aby se uživil. Teď píše, aby zůstal naživu. Stephena Kinga není nikdy dost, proto přidáváme ještě jednu komorní adaptaci. Ta sleduje slavného literáta, který se setkává tváří v tvář s fanynkou číslo jedna. Nadšená čtenářka ho sice zachrání před umrznutím uprostřed bílé pustiny, těžce ale nese, že její oblíbený autor nechal usmrtit hrdinku svých románů, která jí byla vším. A protože sníh je odřízl od okolního světa, má dost času, aby spisovatele přinutila k dalšímu pokračování. I kdyby se u toho měli lámat kosti. Filmový přepis slavného literárního thrilleru je efektní nervák s hutnou atmosférou plnou beznaděje, jemuž kraluje zejména dokonale děsivá Kathy Bates, která si za roli psychopatické ošetřovatelky odnesla Oscara. Misery je dostupná online na iTunes.

VLČÍ BOUDA (1986)

Jedenáct nezletilých účastníků speciálního lyžařského kurzu se ocitá v horské chatě lavinou odříznuté od civilizace. Postupně jsou vmanipulováni do brutálního experimentu pod taktovkou tří podivných bytostí z jiné planety. Vlčí bouda v našem seznamu nemůže chybět. Psychologický horor Věry Chytilové se doslova nese v zajetí sněhu. Její mrazivá moralita vyniká nejen syrovou formální stránku, jíž jde na ruku zejména divoká kamera Jaromíra Šofra nebo hudební kakofonie Michaela Kocába, ale především působivou atmosférou, která zvládne nejednou spolehlivě vyděsit. Vlčí bouda je takový malý československý unikát, který si můžete pustit online na DAFilms, Edisonline nebo youtubovém kanálu Česká filmová klasika.

NEVER HIKE IN THE SNOW (2020)

Cunningham County zasypal sníh a v okolí městečka Crystal Lake právě probíhá pátrání po ztraceném výletníkovi. Šerif odmítá uvěřit, že by jeho zmizení nějak souviselo s tamní legendou, místňák Tommy Jarvis je ale přesvědčený, že za vším stojí právě Jason Voorhees. Myšlenka natočit sněžný Pátek třináctého se poprvé objevila už před 20 lety. Producenti ale raději vyslali Jasona do vesmíru, a tak s její realizací nakonec musel přijít až nadšený fanoušek Vincente DeSanti v půlhodinovém fan-filmu skládajícím znamenitou poctu původní filmové sérii. Jeho Never Hike in the Snow je možná poloviční ve své stopáži, jinak ale nabízí plnohodnotné zimní hody v duchu toho nejlepšího z Pátku třináctého. Sledujte zcela zdarma online na YouTube.