SHOKY & MORTHY: Dva prankskeři objasňují záhadu Devíti křížů v nové upoutávce

Pranky, fórky a hlavně akce. Dvojice youtberů se honí za internetovou senzací v záhadami opředeném úseku dálnice D1

Režisér svérázného hororu Nenasytná Tiffany se spojil s producenty cenou Emmy ověnčeného web thrilleru #martyisdead, aby natočili současnou buddy komedii o neurvalém honu za senzací a opožděném dospívání. Jejich snímek SHOKY & MORTHY: POSLEDNÍ VELKÁ AKCE sleduje dvojici youtuberů, jejichž rozjetá kariéra vezme za své, když se jeden z jejich vtípků vymkne kontrole. V hlavních rolích se představí Štěpán Kozub a Jakub Štáfek. Nová upoutávka pak prozrazuje, že film dorazí do kin už začátkem srpna.

Shoky a Morthy jsou kamarádi od školních let a zároveň jedni z nejpopulárnějších youtberů českého internetu. Mortyho už ale dětinské pranky přestávají bavit, což je částečně způsobené i vlivem jeho nové přítelkyně, ambiciózní influencerky Sáry. Když navíc jejich kontroverzní video sklidí ostrou kritiku a vyslouží jim veřejně prospěšné práce, má o důvod víc se s Shokym nadobro rozejít. Jedinou šancí na napravení jejich nevalné pověsti je ďábelský plán na „poslední velkou akci“. Spolu se Sárou, svéráznou lovkyní duchů Lucií a obstarožním youtuberem Radomilem se vydávají po dálnici D1 na divokou jízdu za objasněním záhady Devíti křížů.

Snímek natočil mladý filmař Andy Fehu, který ve svých dílech neotřelým způsobem propojuje různé žánry do zcela osobitého celku. O youtuberství se začal zajímat už před mnoha lety. „Před deseti lety youtubeři v podstatě neexistovali. Pro mě jsou dnes někteří z nich novodobí tvůrci. Fascinují mě jejich témata, jako například pranky, kanadské žertíky, kdy jeden druhého napálí a snaží se navzájem dostat. Zajímá mě i aspekt pohrávání si s realitou – co je pravda, co skutečnost nebo jen video. A fenomén youtuberství se s tím dobře pojí,“ říká k tématu režisér. Zajímavý je pro něj i fakt, že zatímco on jako teenager jen stěží sehnal nějakou techniku na natáčení, dnes je možné všechno natočit na mobil a pomocí několika kliků oslovit desetitisíce lidí na internetu.

Stěžejní pro film bylo najít dva hlavní herecké představitele, kteří by v roli youtuberů působili důvěryhodně. Není žádnou náhodou, že byli obsazeni právě Kozub se Štáfkem. Oba jsou zkušení improvizátoři a mají bohaté zkušenosti se sociálními sítěmi s desetitisíci followery. Kozuba proslavila hlavně show Tři tygři a web série sKORO NA mizině nebo Lajna, zahrál si ale také v démonickém kraťasu Ruchoth Raoth a momentálně s režisérem Emilem Křižkou připravuje jeho celovečerní debut Hrana zlomu. Štáfek, mimo jiné taky režisér, scénárista a bojovník MMA, je vedle televize známý z internetového seriálu Vyšehrad. V hlavních ženských rolích jim sekundují Andrea Daňková a vycházející hvězda české žánrové produkce Martina Babišová. Ve filmu dále hrají Tomáš Magnusek, Leoš Noha, Roman Štolpa a Roman Skamene.

Shoky & Morthy: Poslední velká akce vznikl v produkci společnosti Bionaut a jsou pod ním podepsáni producenti Vratislav Šlajer a Jakub Košťál. Spoluproducenty jsou i režisér Andy Fehu a kameraman snímku Jakub Ševčík. Scénář společně s Fehu napsal Ondřej Kopřiva, který stál za oceňovaným seriálem Semestr. Premiéra tohohle divokého honu za tajemstvím Devíti křížů je naplánována na 5. srpna.