ZVRÁCENÁ: Jeffrey Dean Morgan vyráží do kin lovit démony

Kde bůh postavil kostel, ďábel vybuduje kapli. V českých kinech dneska startuje náboženský horor z produkce Sama Raimiho

Dejte si pozor, ke komu se modlíte. Některé prosby může vyslyšet špatná strana. Tvůrci kultovní klasiky Evil Dead dali prostor dalšímu začínajícímu režisérovi, aby v jejich produkci realizoval vlastní hororový projekt. Tím se stala adaptace literárního bestselleru, ve které Jeffrey Dean Morgan vyšetřuje mladičkou světici v područí temných sil. Do českých kin dnes vstupuje démonický horor ZVRÁCENÁ (v originále The Unholy), kde se pro zázraky chodí rovnou do ďáblovy kaple.

Film sleduje hluchoněmou dívku Alice, která po té, co ji navštíví Panna Maria, opět slyší, mluví a je schopná léčit nemocné. Když se tato zpráva rozšíří, přicházejí za ní lidé ze všech koutů Ameriky, aby byli svědky její moci. Do malého městečka v Nové Anglii přijíždí i zdiskreditovaný novinář, jenž doufá, že mu vyšetřování těchto případů pomůže obnovit kariéru. Po té, co se kolem něj začnou dít strašlivé události, nabude přesvědčení, že za těmito jevy nestojí Panna Marie, ale něco mnohem zlověstnějšího.

Zvrácená vychází z knižního hororu Shrine od britského literáta a klasiky žánru Jamese Herberta. Jako svůj režijní debut ji podle vlastního scénáře natočil Evan Spiliotopoulos a jeho prvotina vznikala pod zkušeným producentským dohledem hororových matadorů Sama Raimiho a Roba Taperta. Hlavní role se ujal Jeffrey Dean Morgan (Živí mrtví), pro kterého je snímek po Kletbě z temnot už druhou spoluprací s oběma producenty. Ve filmu dále hrají William Sadler (Rytíř démon, VFW), Katie Aselton (Legion), Cary Elwes (Saw), Christine Adams (Terra Nova) a Diogo Morgado (Bible).

Česká premiéra démonické novinky sice není tak stylová jako v zámoří, kde byla nasazená příhodně na nejposvátnější víkend v roce, přesto přichází v ten nejpříhodnější čas. Tuzemská kina potřebují diváky jako sůl a jak jsme se přesvědčili z post-covidové návštěvnosti, horory momentálně táhnou nejvíc.